CELEBRITIES

Σαν σήμερα: 22 χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη


6 Μαρτίου 2016

Στις 6 Μαρτίου 1994, σε ηλικία 74 ετών "έφυγε" από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα-σύμβολο, ηθοποιός και πολιτικός, που άφησε για πάντα το στίγμα της στον χώρο του πολιτισμού, τόσο ως ηθοποιός-ερμηνεύτρια, όσο και ως υπουργός πολιτισμού.
Η διεθνής πορεία της στον κινηματογράφο της χάρισε αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για το "Ποτέ την Κυριακή", το οποίο ωστόσο έχασε από την Elizabeth Taylor (1960).
Το ντεμπούτο της ωστόσο, στο σινεμά είχε γίνει με ένα θεατρικό έργο που είχε γραφτεί από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη ειδικά για την ίδια, το "Στέλλα με τα κόκκινα γάντια", που στην ταινία είχε τον τίτλο "Στέλλα" (1955).
image
Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση ήταν το 1944 στο έργο του Αλέξη Σολομού "Το μονοπάτι της Λευτεριάς", ενώ μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στα έργα "Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα", "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ", "Λεωφορείον ο Πόθος" (παράσταση για την οποία γράφτηκε το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι "Χάρτινο το φεγγαράκι") "Ο Θάνατος του Εμποράκου", "Το γλυκό πουλί της νιότης" και το "Illya Darling". Από το 1951 πρωταγωνιστούσε και στην παριζιάνικη θεατρική σκηνή, ως μούσα του Μαρσέλ Ασάρ.
Υπήρξε παντρεμένη με τον Παναγή Χαροκόπο, ενώ το 1964 ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παντρευτεί τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν, του οποίου είχε γίνει μούσα. "Αν στην ηλικία μου δεν γνωρίζω τι είναι σημαντικό εις την ζωήν δεν θα το μάθω ποτέ", έλεγε τότε.
Κατά τη διάρκεια της επταετίας (1967-1974) πολέμησε τη Χούντα, με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα. Συναντήθηκε με πολιτικούς και πνευματικές προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει ενάντια στη χούντα. Με την πτώση της χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα και μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου ίδρυσαν το Πανελλήνιον Σοσιαλιστικόν Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού, θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων της Ακρόπολης και να δημιουργήσει τον θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.).

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.