Η Amal Clooney παραιτήθηκε από ειδική απεσταλμένη της Βρετανίας, απογοητευμένη από την Κυβέρνηση Johnson

The Jennettes
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Η κορυφαία δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Amal Clooney προχώρησε στην παραίτησή της από τη θέση και τον ρόλο της ως ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθεροτυπία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου. 

Με την απόφασή της αυτή, ουσιαστικά καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος τώρα δρομολογεί το Brexit, παραβιάζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις που ο ίδιος αρχικά, είχε αναλάβει. "Είμαι απογοητευμένη που η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά, το οποίο, εάν θεσπιστεί, θα αποτελεί, με την παραδοχή της κυβέρνησης, παραβίαση του διεθνούς δικαίου", δήλωσε η ίδια. 

Το Λονδίνο έφερε την οργή των Ευρωπαίων όταν παρουσίασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο εξετάζεται από το Κοινοβούλιο και αναιρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, παραδεχόμενη μάλιστα ότι το νομοσχέδιο αυτό καταπατά κατά «συγκεκριμένο και περιορισμένο» τρόπο το διεθνές δίκαιο.

«Μου είναι αδύνατον, με την ιδιότητά μου της ειδικής απεσταλμένης, να καλώ τις άλλες χώρες να σέβονται και να εφαρμόζουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο διακηρύσσει ότι δεν έχει σκοπό» να κάνει το ίδιο, εξήγησε η δικηγόρος, που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «Είναι οικτρό που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραβιάσει μια διεθνή συνθήκη την οποία υπέγραψε ο πρωθυπουργός πριν από λιγότερο από έναν χρόνο».

Το γεγονός αυτό «μπορεί να ενθαρρύνει αυταρχικά καθεστώτα να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, με καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο». Η παραίτησή της έρχεται μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Κιν, του νομικού αξιωματούχου της βρετανικής κυβέρνησης για τη Σκωτία, λόγω της αντίθεσής του στο νομοσχέδιο.