CELEBRITIES

Ο Troy Kotsur είναι ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κέρδισε βραβείο SAG


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Troy Kotsur είναι ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κέρδισε βραβείο SAG
Instagram/ makikonara
O star της ταινίας, Coda, Troy Kotsur, έγινε ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κερδίζει βραβείο SAG ενώ μέσα από τον συγκινητικό του λόγο ευχαρίστησε την Apple που «πίστεψε στους κωφούς ηθοποιούς».

Τα 28α βραβεία SAG απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου, στο Barker Hanger του αεροδρομίου Santa Monica στην California σε μία ακόμη λαμπερή τελετή. Η ανεξάρτητη και χαμηλού κόστους παραγωγής, ταινία Coda, που αφηγείται την ιστορία της 17 ετών Ruby, μοναδικού μέλος μιας οικογένειας κωφών που έχει την ακοή της και από πολύ μικρή λειτουργεί συνδετικά με τον υπόλοιπο κόσμο, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Cast σε Ταινία.

Η ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Sundance, όπου αγοράστηκε από το Apple TV Plus έναντι 25 εκατ. δολαρίων και έχει λάβει τρεις υποψηφιότητες στα Όσκαρ, σημείωσε μία ακόμη ιστορική νίκη, το Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Troy Kotsur, ο οποίος είναι ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κερδίζει ανεξάρτητο βραβείο SAG.

Ο Troy κέρδισε το βραβείο για τον ρόλο του ως ένας στοργικός πατέρας απέναντι στην κόρη του που ονειρεύεται να κάνει καριέρα στη μουσική. Ο συμπρωταγωνιστής του, Marlee Matlin έγινε ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κέρδισε ποτέ βραβείο Όσκαρ, επτά χρόνια προτού ξεκινήσουν τα βραβεία SAG το 1995. Ανταγωνιστές του «Goda» στην κατηγορία ήταν το «Μην Κοιτάτε Πάνω», το «Belfast», το «King Richard» (Η Μέθοδος των Γουίλιαμς) και «Ο Οίκος Gucci».

Στον συγκινητικό λόγο που έδωσε στα πλαίσια της σημαντικής βραδιάς, ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι μέλος του Screen Actors Guild από το 2001: «Γνωρίζω, όπως όλοι γνωρίζετε πως είναι να είσαι ένας διψασμένος ηθοποιός. Πολλές φορές τότε, κοιμόμουν μες στο αμάξι με τα ρούχα που φορούσα στα παρασκήνια. Ξέρω ότι με νιώθετε». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε το κοινό, το cast και τους παραγωγούς για τη σημαντική αυτή νίκη που ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους κωφούς ηθοποιούς.

Η ταινία της Sian Heder, με τίτλο Coda αφηγείται την ιστορία της 17χρονης μαθήτριας λυκείου, Ruby, η οποία είναι η μόνη στην οικογένειά της, που δεν είναι κωφή και μεγαλώνει βοηθώντας στις επισκέψεις σε γιατρούς, στην επικοινωνία με τη χρήση διερμηνείας και στη μικρή οικογενειακή αλιευτική επιχείρηση.

Στο σχολείο συμμετέχει στη χορωδία και ανακαλύπτει το πάθος της για το τραγούδι. Η δασκάλα μουσικής την προτρέπει να παρακολουθήσει μαθήματα στο μουσικό σχολείο και έτσι βρίσκεται ανάμεσα στην οικογένειά της και στο όνειρό της. Η οικογένεια επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα στην ταινία και τους τρεις χαρακτήρες με απώλεια ακοής (πατέρα, μητέρα, αδελφό) της πρωταγωνίστριας υποδύονται κωφοί ηθοποιοί.

Όπως είχε δηλώσει στο BBC η Heder: «Θεωρώ ότι θα ήταν χαμένη ευκαιρία αν δεν είχα εντάξει στο καστ κωφούς ηθοποιούς. Η κώφωση δεν είναι ένα κοστούμι που μπορείς να φορέσεις. Υπάρχουν τόσες πολλές πτυχές, κι αν δεν έχεις ζήσει την εμπειρία, δεν μπορείς να ερμηνεύσεις τον ρόλο».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.

TAGS