CELEBRITIES

Σκάνδαλο Theranos: H Elizabeth Holmes καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για απάτη


JTeam

19 Νοεμβρίου 2022

Σκάνδαλο Theranos: H Elizabeth Holmes καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για απάτη
Με δάκρυα στα μάτια δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένη» από τα σφάλματά της και πως αν είχε την ευκαιρία, θα είχε κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά

Η ιδρύτρια της start- up Theranos, Elizabeth Holmes, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για εξαπάτηση των επενδυτών της εταιρείας της που έκανε εξετάσεις αίματος και η αξία της εκτιμήθηκε κάποτε στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Holmes κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών αλλά και για εξαπάτηση χιλιάδων ασθενών, καθώς ισχυριζόταν ψευδώς ότι η τεχνολογία της μπορούσε να διαγνώσει ασθένειες με λίγες μόνο σταγόνες αίματος.

Η 38χρονη, η οποία διανύει περίοδο εγκυμοσύνης, δήλωσε δακρυσμένη στο δικαστήριο ότι είναι «συντετριμμένη» από τα σφάλματά της και πως αν είχε την ευκαιρία, θα είχε κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά. Μέσα από μια ομιλία της, ζητούσε συγγνώμη για ό,τι προκάλεσε.

Οι ένορκοι την έκριναν τελικά ένοχη για τέσσερις κατηγορίες απάτης, με μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Όμως την έκριναν αθώα για τέσσερις άλλες κατηγορίες και απέτυχαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τρεις ακόμη κατηγορίες.

Η έκτιση της ποινής της διατάχθηκε να ξεκινήσει στις 27 Απριλίου ενώ οι δικηγόροι της έχουν δύο εβδομάδες για να καταθέσουν έφεση. Αναμένεται μάλιστα να ζητήσουν από τον δικαστή να της επιτρέψει να παραμείνει ελεύθερη με εγγύηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή των 135 μηνών ήταν κάτω από τα 15 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζήτησαν επίσης αποζημίωση 804 εκατομμυρίων δολαρίων για 29 επενδυτές. Το ποσό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκέντρωσε η Holmes από μια μεγάλη λίστα επενδυτών.

Η ζωή της έμοιαζε βγαλμένη από ταινία

To 2014, βρισκόταν στην κορυφή. Την αποκαλούσαν «θηλυκό Steve Jobs» – ήταν, άλλωστε, η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου, με την πιο επιτυχημένη startup του Silicon Valley. Η ζωή της Elizabeth Holmes έμοιαζε βγαλμένη από ταινία. Δυστυχώς, χωρίς happy end.

Είχε πραγματοποιήσει κάθε της όνειρο, αλλά όλα κατέρρευσαν. Τώρα, ενώ η ιστορία της ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Jennifer Lawrence, ξεκινάει η δίκη της. Στις 31 Αυγούστου, συγκεκριμένα, το αλλοτινό παιδί θαύμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις πράξεις του και είναι πολύ πιθανό να περάσει 20 χρόνια στη φυλακή.

Η εταιρεία της, η Theranos, ασχολούταν με την ανάλυση αιματολογικών εξετάσεων κι είχε φτάσει να αξίζει 9 δισεκατομμύρια. Δεν άργησαν να βγουν στην επιφάνεια ανακρίβειες στα αποτελέσματα που έδινε στους πελάτες της – λάθη που η Holmes γνώριζε και κάλυπτε καλά. Κατηγορήθηκε, τελικά, για απάτη, τα γραφεία της επιχείρησης έκλεισαν, το ίδιο και τα διαγνωστικά κέντρα.

Πώς η φιλόδοξη φοιτήτρια του Stanford, έγινε ο έκπτωτος άγγελος του Silicon Valley;

Γεννήθηκε στην Washington, το Φεβρουάριο του 1984. Έκανε την πρώτη της απόπειρα να εφεύρει ένα μηχάνημα στα 7 της χρόνια, γεμίζοντας ένα ολόκληρο τετράδιο με σημειώσεις και λεπτομερή σχέδια. Στα 9 της, δήλωσε με απόλυτη σοβαρότητα σε όλη της την οικογένεια πως όταν μεγάλωνε, θα γινόταν εκατομμυριούχος - όπως και έγινε.

Η ανταγωνιστική της φύση εκδηλώθηκε από νωρίς, όταν ακόμη έπαιζε Monopoly με το μικρό της αδελφό. Δε δεχόταν να αποχωρήσει κανείς από τραπέζι πριν το τέλος του παιχνιδιού, όταν, δηλαδή, θα είχε συγκεντρώσει στα χέρια της κάθε οικόπεδο, όταν θα είχε χτίσει κάθε σπιτάκι και ξενοδοχείο, όταν ο αντίπαλός της θα χρεωκοπούσε. Αν έχανε, έριχνε το πιόνι της στο έδαφος κι έφευγε τρέχοντας.

Το 2016, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στη Theranos και τη γυναίκα πίσω από αυτήν. Εκείνον τον Ιούλιο, η Holmes αποκλείστηκε από τη βιομηχανία της υγείας για δύο χρόνια, ενώ τρεις μήνες μετά, έκλεισαν τα εργαστήρια της εταιρείας της.

Το Μάρτιο του 2018, κατηγορήθηκε για απάτη. Συμφώνησε να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της στην εταιρεία, να πληρώσει πρόστιμο μισού εκατομμυρίου και να επιστρέψει το μερίδιό της που άγγιζε τα 18.9 εκατομμύρια. Επίσης, δεν της επιτρέπεται να διευθύνει καμία επιχείρηση μέχρι το 2028.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.