CELEBRITIES

Barbados εναντίον Benedict Cumberbatch: Αγωγές στον ηθοποιό για τους σκλάβους των προγόνων του


Τόνια Τζάφερη

3 Ιανουαρίου 2023

Barbados εναντίον Benedict Cumberbatch: Αγωγές στον ηθοποιό για τους σκλάβους των προγόνων του
Splash News
Τα νησιά Barbados ζητούν δικαίωση από τις οικογένειες που εκμεταλλεύτηκαν σκλάβους τον 18ο και 19ο αιώνα

Πριν κάποιους μήνες το όνομα του Benedict Cumberbatch είχε έρθει στην επικαιρότητα για έναν ιδιαίτερα συγκινητικό και αξιέπαινο λόγο, αφού είχε φιλοξενήσει μια οικογένεια από την Ουκρανία.

«Κατάφεραν να φύγουν από την Ουκρανία. Παρακολουθώ την πρόοδό τους κάθε μέρα. Δυστυχώς, κάνουν μία ιατρική θεραπεία. Το να πω κάτι περισσότερο για αυτό θα ήταν παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους και πολλές πληροφορίες σχετικά με το πότε έρχονται και πώς αυτό διαχειρίζεται θα ήταν παραβίαση της δικής μου. Θέλω να τους δώσω λίγη σταθερότητα μετά την αναστάτωση που έχουν περάσει, και αυτή είναι μέσα στο σπίτι μου», είχε δηλώσει τότε ο ηθοποιός, ο οποίος είχε αναλάβει πολλές ανθρωπιστικές δράσεις εκτός αυτής.

Τώρα η οικογένεια του διάσημου ηθοποιού, κατηγορείται για δουλεία από τα νησιά Barbados, ενώ οι αγωγές για εκμετάλλευση δούλων από τους Βρετανούς, φτάνουν μέχρι και τις 17 δις λίρες. Πιο αναλυτικά τα νησιά Barbados έγιναν δημοκρατική χώρα το 2021 και έκτοτε ζητούν αποζημιώσεις για την σκλαβιά που υπέστησαν οι κάτοικοι των νησιών. Μια από τις οικογένειες που διατηρούσε φυτείες στην περιοχή και εκμεταλλεύονταν τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί, ήταν και η οικογένεια του Cumberbatch. Ο πρόγονος του Cumberbatch, ο Joshua Cumberbatch (7ος προπάππος του), το 1728 είχε αποκτήσει μια έκταση γνωστή και ως Cleland Plantation για φυτεία ζάχαρης, στην οποία διατηρούσε 250 σκλάβους.

Jenny.Gr
Benedict Cumberbatch / Splash News


Παρότι οι οικογένειες των σκλάβων έχουν αποζημιωθεί από την Βρετανική κυβέρνηση, πλέον καλούνται και οι οικογένειες των ιδιοκτητών που εκμεταλλεύτηκαν τους σκλάβους, να καταβάλλουν αποζημιώσεις και μια από τις οικογένειες αυτές είναι και του χολιγουντιανού ηθοποιού. Τα γεγονότα αυτά από την εποχή του 18ου και 19ου αιώνα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, ενώ να σημειωθεί πως όταν οι φυτείες αυτές είχαν αναγκαστεί να κλείσουν, η οικογένεια του Cumberbatch είχε λάβει τότε 3,6 εκατομμύρια λίρες.

Ο David Comissong, πολιτικός και ακτιβιστής από τα Barbados, δήλωσε χαρακτηριστικά πως αυτό είναι μόνο η αρχή. «Η ιστορία τώρα έρχεται επιτέλους στο φως», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Οι φυτείες ζάχαρης του 1620 είχαν προκαλέσει τον θάνατο 30, 000 σκλάβων και λειτουργούσαν με τέτοια καθεστώτα επί 200 χρόνια.

Όσο αφορά τον Cumberbatch, ο ίδιος έχει απολογηθεί για τον ρόλο των προγόνων του στις εποχές της σκλαβιάς στα Barbados, ενώ στη γνωστή ταινία «12 χρόνια Σκλάβος», ο Cumberbatch είχε υποδυθεί τον William Ford, ιδιοκτήτη φυτειών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.