CELEBRITIES

Τζίμι Φάλον: Τοξικότητα, «κρυψώνες για κλάμα», αυτοκτονικές τάσεις - Πρώην και νυν συνεργάτες του αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από τις κάμερες


Στεφανία Παπαδημητρίου

8 Σεπτεμβρίου 2023

Τζίμι Φάλον: Τοξικότητα, «κρυψώνες για κλάμα», αυτοκτονικές τάσεις - Πρώην και νυν συνεργάτες του αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από τις κάμερες
90 άτομα μίλησαν ανώνυμα για όσα συνέβαιναν πραγματικά στο The Tonight Show

Τον Τζίμι Φάλον τον ξέρεις. Αν δεν έχεις δει ολόκληρη εκπομπή του, μάλλον έχεις δει απολαυστικά αποσπάσματα συνεντεύξεων που του έχουν δώσει οι μεγαλύτεροι celebrities ή παιχνίδια που παίζουν στο πλατό του The Tonight Show. Σε περίπτωση που δεν έχεις ιδέα ποιος είναι, ώρα να μάθεις ότι πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους κι αγαπητούς παρουσιαστές βραδινών σόου στις ΗΠΑ – άρα και παντού. Και τώρα, πρώην συνεργάτες του μιλούν για την κακοποιητική συμπεριφορά του, τα ψυχολογικά προβλήματα που απέκτησαν εξαιτίας του και το πώς ήταν πραγματικά να δουλεύεις για την «ονειρική» εκπομπή του.

Άλλη μία μεγάλη τηλεοπτική περσόνα αποδεικνύεται τοξική. Πέφτει κανείς από τα σύννεφα; Σίγουρα όχι. Το εκτενές ρεπορτάζ του Rolling Stone έφερε τα πάντα στο φως, με ανώνυμες μαρτυρίες 90 ατόμων που εργάστηκαν ή εξακολουθούν να εργάζονται στην εκπομπή, σε κάθε είδους θέση – από μέλη του συνεργείου μέχρι υπαλλήλους γραφείου και σεναριογράφους. Ο ίδιος τώρα ζητά συγγνώμη. Έχει καμία σημασία, άραγε;

Τις καλές μέρες, ο Τζίμι Φάλον ήταν γοητευτικός, κοινωνικός, δημιουργικός και με χιούμορ. Τις κακές μέρες, που ήταν κι οι περισσότερες, έβγαινε στην επιφάνεια ο πραγματικός του εαυτός.

Σύμφωνα με 14 πρώην και 2 νυν συνεργάτες του, το The Tonight Show είναι ένα μέρος γεμάτο τοξικότητα εδώ και καιρό. Ναι, η βραδινή τηλεόραση έχει πίεση κι έντονους ρυθμούς, όμως αυτό που συνέβαινε πίσω από τις κάμερες ξεπερνά κάθε φαντασία. Το βασικό πρόβλημα ήταν η συμπεριφορά του κεντρικού παρουσιαστή που, σε εννέα χρόνια είχε αλλάξει εννέα showrunners, οι οποίοι δεν ήξεραν πώς να του πουν όχι. Άλλοι, κάνουν λόγο για ξεσπάσματα και σπασμωδικές κινήσεις, ενώ πολλοί έκαναν παράπονα στο HR που, προφανώς, δεν ακούστηκαν ποτέ.

Επτά πρώην υπάλληλοι δηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στην ψυχική τους υγεία ήταν τέτοιος, που ήταν συνηθισμένο να ακούγονται «αστεία» περί αυτοκτονίας. Τα καμαρίνια των καλεσμένων ήταν οι δικές τους «κρυψώνες για κλάμα», επειδή εκεί πήγαιναν για να εκτονωθούν όταν η παραπάνω κακή συμπεριφορά γινόταν αβάσταχτη.

Τις νύχτες, έβλεπαν εφιάλτες για τη δουλειά και βρίσκονταν σε διαρκή κατάσταση φόβου. Πρώην εργαζόμενος δήλωσε ότι σ’ εκείνο το σόου ήταν που έπαθε την πρώτη κρίση άγχους και πήρε ψυχοφάρμακα για πρώτη φορά. Άλλοι κάνουν ψυχοθεραπεία εξαιτίας του Φάλον, ενώ τρεις αποκάλυψαν ότι το εργασιακό τους περιβάλλον ήταν η αιτία πίσω από τις αυτοκτονικές τους τάσεις.

«Ψυχικά, είχα πιάσει πάτο. Δεν ήθελα να ζήσω άλλο. Έπαιζα διαρκώς με το ενδεχόμενο να δώσω ένα τέλος. Ξέρω βαθιά μέσα μου ότι δεν θα το έκανα, αλλά στο κεφάλι μου υπήρχε διαρκώς το εξής: Γιατί να το σκέφτομαι αυτό όλη την ώρα;», είπε κάποιος.

Άλλος, έχασε περίπου 10 κιλά επειδή ήταν διαρκώς στην τσίτα. «Ξέρω ότι κι άλλοι ήταν δυστυχισμένοι εξαιτίας αυτής της κακομεταχείρισης, αλλά ποτέ κανείς μας δεν ένιωσε αρκετά δυνατός για να πει κάτι», εξήγησε. «Πάντα νιώθαμε πως έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες που είχαμε δουλειά, ευγνώμονες που είχαμε αυτήν τη θέση σ’ εκείνο το σόου, σ’ εκείνο το κανάλι. Όλοι ήθελαν τις δουλειές μας. Είχαμε δουλέψει σκληρά για να φτάσουμε εκεί – δεν θα έπρεπε να είμαστε αχάριστοι».

Όλοι γνώριζαν τι έκανε ο Φάλον όταν έκλεινε η κάμερα. Πολλοί τον είχαν δει να ξεσπά σε μέλη του συνεργείου, να ξεφεύγει για το παραμικρό, να μειώνει κόσμο επειδή είχε νεύρα. Τους έβριζε μπροστά στους συναδέλφους του και, αν εκείνος είχε κακή μέρα, τότε η μέρα όλων θα ήταν χειρότερη. Δεν μιλούσαν καν μεταξύ τους, για να μην τον ενοχλήσουν περισσότερο.

Πέρα από τον παρουσιαστή, ήταν κι η (πρώην, τώρα πια) showrunner Τζέιμι Γκράνετ-Μπέντερμαν. Κι εκείνη έκανε bullying στους εργαζομένους, συμπεριφερόταν άσχημα, σχολίαζε τι και πόσο έτρωγαν. Και το HR δεν έκανε τίποτα για να τους προστατεύσει, παρά τα διαρκή παράπονα. Μάλιστα, συχνά τα μετέφεραν στους managers, οπότε οι υπάλληλοι έπαψαν να νιώθουν ασφαλείς.

«Είναι οι χειρότεροι εργοδότες που είχα ποτέ. Κάνουν κατάχρηση εξουσίας και το κανάλι γνωρίζει καλά πώς συμπεριφέρονται στον κόσμο».

Το The Tonight Show σταμάτησε να γυρίζεται τον Μάιο, λόγω της απεργίας των σεναριογράφων. Ο Φάλον και το NBC πλήρωσαν τους εργαζομένους για τρεις εβδομάδες, κι έπειτα έδωσαν σε όλους άδεια άνευ αποδοχών. Τώρα που βγήκαν στο φως όλα αυτά, ο παρουσιαστής που λάτρευε η Αμερική βγήκε να ζητήσει συγγνώμη.

«Δεν μπορώ καν να σας πω πόσο άσχημα νιώθω», είπε. Μάλιστα, λέγεται ότι μίλησε στους εργαζομένους και δήλωσε «εξευτελισμένος».

«Συγγνώμη αν έκανα εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας να αισθανθείτε ντροπή», τους είπε. Φυσικά και δεν διόρθωσε τα πράγματα – προσπάθησε μόνο να φανεί καλύτερος άνθρωπος, όχι τόσο επιτυχημένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.