CELEBRITIES

Ο Ρομπέρτο Καβάλι σε έκανε να αγαπήσεις τα εξωτικά και animal prints, τα ξεβαμμένα τζιν και τις στάμπες


JTeam

13 Απριλίου 2024

Ο Ρομπέρτο Καβάλι σε έκανε να αγαπήσεις τα εξωτικά και animal prints, τα ξεβαμμένα τζιν και τις στάμπες
Instagram
Η ζωή και το έργο του εμβηλματικού σχεδιαστή μόδας

Η είδηση πως ο Ρομπέρτο Καβάλι έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια, στο σπίτι του στη Φλωρεντία σε ηλικία 83 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, έγινε το απόλυτο viral χτες.

Και πώς θα μπρούσε να γίνει διαφορετικά, αφού μιλάμε για έναν εμβληματικό σχεδιαστή που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο χώρο της πιο γρήγορα ανακυκλώσιμης τέχνης, της μόδας.

Με περιουσία που ξεπερνάει τα 500 εκατ. δολάρια, είχε πέντε παιδιά από δύο προηγούμενους γάμους και απέκτησε το έκτο με την 38χρονη Σουηδή πρώην playmate, Σάντρα Νίλσον, το 2023.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, κάνοντας μια σειρά από στάσεις στη ζωή και το έργο του.

«Δεν μίλησα μέχρι τα 18 μου. Όμως η ζωή ήταν καλή μαζί μου και ανταμείφθηκα για όλα»

Ο Ρομπέρτο Καβάλι προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια με παππού διάσημο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο και μητέρα μοδίστρα.

Σε συνέντευξή του έχει παραδεχτεί ότι μέχρι την ηλικία των 18 ετών δεν μπορούσε να μιλήσει. «Δεν είχα μια εύκολη παιδική ηλικία. Ο πατέρας μου πυροβολήθηκε από τους Γερμανούς τον Ιούλιο του 1944, σε μια επιδρομή στο Castelnuovo dei Sabbioni. Ήταν τοπογράφος, εργαζόταν σε ένα ορυχείο στο Βαλντάρνο. Δεν μίλησα μέχρι τα 18 μου. Όμως η ζωή ήταν καλή μαζί μου και ανταμείφθηκα για όλα».

Και πραγματικά έτσι είναι, αφού έφτιαξε από το μηδέν έναν οίκο μόδας που τον διατηρούσε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας για 42 χρόνια.

Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1940 στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Αν και όπως σου είπα παραπάνω από μικρός τραύλιζε, κατάφερε μεγαλώνοντας να θεραπευτεί.

Αιτία; Η υπερβολική αυτοπεποίθηση που ανέπτυξε και η γοητεία που ασκούσε στα κορίτσια, όπως έχει τονίσει σε συνέντευξή του.

Το διάστημα που σπούδαζε στην Ακαδημία Τέχνης της Φλωρεντίας το 1957, ο Καβάλι αποφάσισε να μη γίνει κι εκείνος ζωγράφος και διάλεξε έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν της μόδας.

«Το όνειρό μου, ίσως λόγω της οικογένειάς μου, ήταν να γίνω ζωγράφος. Επέλεξα σε κάποια φάση την κατεύθυνση της υφαντουργίας και από την υφαντουργία πήγα στη μόδα», έχει πει.

«Κάναμε για πρώτη φορά έρωτα τη νύχτα που παντρευτήκαμε, αφού γνωριζόμασταν τέσσερα χρόνια και αποκτήσαμε την πρώτη μου κόρη εννέα μήνες και δέκα ημέρες αργότερα»

Παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Σιλβανέλα Τζιανόνι το 1964 και απέκτησε τα δύο πρώτα του παιδιά. «Γνώρισα ένα κορίτσι, το πρώτο κορίτσι που αγάπησα και την παντρεύτηκα με τα πρώτα χρήματα που πήρα. Κάναμε για πρώτη φορά έρωτα τη νύχτα που παντρευτήκαμε, αφού γνωριζόμασταν τέσσερα χρόνια και αποκτήσαμε την πρώτη μου κόρη εννέα μήνες και δέκα ημέρες αργότερα».

Οι δυο τους έληξαν το γάμο τους και αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους ύστερα από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα το 1974.

Η καριέρα του στη μόδα

Το 1970, παρουσίασε για πρώτη φορά τα επαναστατικά του υλικά στην πρώτη του συλλογή. «Είχα αυτή την ιδέα να τυπώσω σε δέρμα. Χρησιμοποίησα δέρμα γαντιών από ένα γαλλικό βυρσοδεψείο και όταν άρχισα να εκτυπώνω, είδα ότι ήταν δυνατόν να φτιάξω βραδινά φορέματα από δέρμα… σε ροζ χρώμα – απίστευτο», έχει υποστηρίξει.

Στην πορεία κατοχύρωσε αυτή την τεχνική εκτύπωσης δέρματος με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και άρχισε να εκτελεί παραγγελίες για μια σειρά από άλλους διάσημους οίκους, όπως ο Hermès και ο Pierre Cardin.

Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Saint-Tropez το 1972, βλέποντας μακριά. Ναι, στα μάτια του αυτό το ψαροχώρι φάνταζε ο Νο1 προορισμός για την ελίτ της μόδας. Και φυσικά δεν έπεσε έξω.

Σύντομα άρχισε να γίνεται γνωστός και να ξεπουλάει, αφού οι δημιουργίες του έρχονταν σε αντίθεση με όλα όσα πρωταγωνιστούσαν εκείνη την εποχή -αναφέρομαι στη μινιμαλιστική αισθητική των Ιαπώνων και Βέλγων σχεδιαστών.

Κάπου εκεί παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, επιλέγοντας την Εύα Ντούριντζερ, η οποία έγινε και δημιουργική διευθύντρια της συλλογής του- και απέκτησε άλλα τρία παιδιά.

Η στιγμή που έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον πλανήτη

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ρομπέρτο Καβάλι μπήκε στην ωραιότερη και πιο δημιουργική φάση της καριέρας του και γρήγορα το όνομά του έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε αυτήν τον βοήθησαν τα τζιν του. Τα πρώτα τυπωμένα τα παρουσίασε στη συλλογή φθινόπωρο/χειμώνας 1994 - συνεργάστηκε μάλιστα με τη Lycra, δίνοντας στον κόσμο και τα ελαστικά -το τι χαμός είχε γίνει τότε δεν περιγράφεται, αφού δεν έλειπαν από καμία γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Αυτά ήταν αρκετά για να τον διαφοροποιήσουν στην αγορά denim.

Επίσης λάνσαρε το Cavalli Jeans - μετονομάστηκε σε Just Cavalli αργότερα- το 2000. Λίγο μετά και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2004, χρηματοδότησε την έκθεση «Wild: Fashion Untamed» στο Ινστιτούτο Κοστουμιών του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, που σκοπός της ήταν να εξετάσει την ανθρώπινη γοητεία με τα δέρματα ζώων αλλά και τις αναφορές των ζώων στα ρούχα σε όλη την ιστορία.

«Δεν είναι πραγματικά ότι μου αρέσει να χρησιμοποιώ animal print, μου αρέσει οτιδήποτε είναι από τη φύση. Άρχισα να εκτιμώ ότι ακόμη και τα ψάρια έχουν ένα φανταστικό χρωματιστό "φόρεμα", το ίδιο και το φίδι και η τίγρη. Άρχισα να καταλαβαίνω ότι ο Θεός είναι πραγματικά ο καλύτερος σχεδιαστής, οπότε άρχισα να αντιγράφω τον Θεό», έχει υπογραμμίσει.

Νέες και παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες

Η αρχή έγινε με βότκα που είχε το όνομά του και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2005 σε ένα μπουκάλι με φιδίσιο κάλυμμα. Σειρά είχαν τα κρασιά, τα εστιατόρια και τα members’ clubs.

Δύο χρόνια μετά ήρθαν και οι συνεργασίες του με κορυφαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Η Κριστίνα Αγκιλέρα και η Τζένιφερ Λόπεζ του ζήτησαν κοστούμια για τις συναυλίες τους και οι Spice Girls εμφανίστηκαν με ρούχα του για την παγκόσμια περιοδεία επανένωσής τους.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Καβάλι λάνσαρε την πρώτη του high-street συλλογή για την H&M που έγινε ανάρπαστη σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Το 2009 αποκάλυψε στο The Martha Stewart Show το κρυφό του όνειρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το όνειρό μου στο εγγύς μέλλον είναι να δημιουργήσω μια μεγάλη έκθεση που θα παρουσιάζει τις (φωτογραφίες μου) από την Αφρική και άλλα εξωτικά μέρη. Συνήθιζα να φωτογραφίζω θέμα για τις εκτυπώσεις μου και το πάθος μου έχει εξελιχθεί».

Λίγο μετά η εταιρεία του ανακηρύχθηκε ως η νο1 εταιρεία γυναικείας μόδας στον δείκτη Luxury Brand Status Index, κυκλοφόρησε ένα εορταστικό βιβλίο και μπήκε στα πρωτοσέλιδα για το υπερπολυτελές πάρτι που διοργώνωσε προσελκύοντας σελέμπριτις όπως οι: Χάιντι Κλουμ, Κάιλι Μινόγκ, Ναόμι Κάμπελ και Τέιλορ Σουίφτ.

Ακολούθησαν κι άλλα πολλά, ώσπου το 2015 αποφάσισε να πουλήσει το 90% των μετοχών της επιχείρησης στην Clessidra, μια ιδιωτική ιταλική εταιρεία επενδύσεων, κλείνοντας 42 χρόνια ιδιόκτητης επιχείρησης.

Και κάπως έτσι έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στη μόδα και πέρασε στην ιστορία.

Δώσε νέα διάσταση στη ζωή σου με τις ανανεωμένες προβλέψεις για όλα τα ζώδια από το JennyGr. Ανακάλυψε τις κρυμμένες δυνατότητές σου και μάθε όλες τις προβλέψεις για τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά. Μην μένεις σε όσα σε κρατούν πίσω, εκμεταλλεύσου τα ανανεωμένα ζώδια του JennyGr και δες τι σου επιφυλάσσει η καθημερινότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.