CELEBRITIES MEN’S POINT

Οι πιθανότητες να έχεις στυτική δυσλειτουργία εάν κάνεις ηλεκτρονικό τσιγάρο


The Jennettes

4 Δεκεμβρίου 2021

Οι πιθανότητες να έχεις στυτική δυσλειτουργία εάν κάνεις ηλεκτρονικό τσιγάρο
Elsa Olofsson / Flickr
Από τότε που μπήκαν στη ζωή μας, μας βοήθησαν να κόψουμε το κάπνισμα, (εντάξει, όχι όλους), αλλά νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα οδηγεί σε κάποια όχι και τόσο καλά συμπεράσματα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να προκαλέσουν αυξημένη πιθανότητα δυσλειτουργίας στη στύση των ανδρών.

Από τότε που μπήκαν στη ζωή μας, μας βοήθησαν να κόψουμε το κάπνισμα, (εντάξει, όχι όλους), αλλά νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα οδηγεί σε κάποια όχι και τόσο καλά συμπεράσματα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να προκαλέσουν αυξημένη πιθανότητα δυσλειτουργίας στη στύση των ανδρών.

Είναι γνωστό ότι οι παραδοσιακοί καπνιστές φλερτάρουν με τον συγκεκριμένο κίνδυνο αλλά τώρα η νέα μελέτη δείχνει κάτι ανάλογο και για το άτμισμα και αυτό είναι αρκετά αποθαρρυντικό για τη χρήση του. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής «American Journal of Preventive Medicine» και βασίστηκε στην ανάλυση 13.711 ανδρών άνω των 20 ετών.

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης διαπίστωσε πως οι καθημερινοί χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία ήταν μεγαλύτερη κατά 2,4 φορές στις ηλικίες 20- 65 χρονών σε άτομα φυσιολογικού βάρους χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση του. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι οι ατμιστές που αθλούνταν, είχαν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα στύσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι ατμιστές πρέπει να είναι απολύτως ενήμεροι για τα νέα αυτά συμπεράσματα καθώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να σχετίζεται αρκετά με αυτή τη δυσλειτουργία ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικού βάρους ή άλλων παθήσεων. Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται περίπου στο ένα πέμπτο των ανδρών άνω των 20 και αυτό είναι ένα κλάσμα που πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία των ανδρών από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται πως είναι το ίδιο ισχυρές με εκείνες που προκύπτουν από το παραδοσιακό κάπνισμα αλλά σίγουρα υπάρχει ανάγκη, όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης, για διεξαγωγή περισσότερων ερευνών επάνω στο θέμα που έχει αρχίσει ήδη να ανησυχεί τον ανδρικό πληθυσμό.

photo credits: Elsa Olofsson / Flickr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.