CELEBRITIES MEN’S POINT

Manspreading: Τι είναι και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις


JTeam

17 Δεκεμβρίου 2022

Manspreading: Τι είναι και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις
Θεωρείται μια πατριαρχική τάση

Μπορεί να είναι φαινομενικά αθώο αλλά το Manspreading μπορεί να περάσει όλα τα λάθος μηνύματα σε μια γυναίκα. Είναι ένας όρος που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι άνδρες κάθονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα πόδια τους ανοιχτά. Παρόλο που θεωρείται φυσιολογικό να συμβαίνει σαν στάση υποσυνείδητα, πολλοί ειδικοί περιγράφουν πως περνάει σεξουαλικά μηνύματα σε μια γυναίκα.

Το λεξικό του Oxford πρόσθεσε τη λέξη τον Αύγουστο του 2015, περιγράφοντάς την ως εξής: «Η πρακτική κατά την οποία ένας άνδρας, ειδικά αυτός που ταξιδεύει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υιοθετεί μια καθιστή θέση με τα πόδια του ανοιχτά, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταπατήσει διπλανό κάθισμα ή καθίσματα».

Γιατί το κάνετε τόσο συχνά όμως, εσείς οι άντρες; Μια ομάδα για τα δικαιώματα των ανδρών, η Canadian Association for Equality, ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία το 2014, λέγοντας πως «είναι σωματικά επώδυνο για τους άνδρες να κλείνουν τα πόδια τους και δεν μπορούμε να περιμένουμε να μη το κάνουν καθώς είναι βιολογικά αναγκαίο».

Το 2015, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα «απλώνεται» στο μετρό της Νέας Υόρκης, σε σύγκριση με όταν το κάνει ένας άντρας. Το 2016 η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφοράς στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε μια επίσημη εκστρατεία κατά του manspreading ενθαρρύνοντας τους επιβάτες του μετρό να φέρονται με «ευγένεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Έρευνα από την άλλη, δείχνει ότι η στάση που επιλέγει ένας άνδρας για να κάτσει, δεν είναι αγενής συμπεριφορά, αλλά είναι απαραίτητη λόγω της αναλογίας γοφών-ώμων: «Οι ώμοι του μέσου άνδρα παρατηρείται ότι είναι πολύ φαρδύτεροι, 28 τοις εκατό φαρδύτεροι από τους γοφούς του… Εάν ένας άνδρας κάθεται στο μετρό με τα γόνατά του ενωμένα και οι άλλοι επιβάτες συνωστίζονται από κοντά και στις δύο πλευρές, τότε ο κορμός του πιθανότατα δεν θα χωρέσει στο πάνω μισό του καθίσματος, εάν τα γόνατά του βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από το πλάτος των ώμων».

Ωστόσο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UC Berkeley δημοσίευσε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι το άνοιγμα των ποδιών και των χεριών είναι πιο ελκυστικό σεξουαλικά όταν το κάνουν οι άνδρες. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, η Tanya Vacharkulksemsuk διαπίστωσε ότι οι εικόνες ανδρών που απλώνονταν, προκάλεσαν το 87% του ενδιαφέροντος των γυναικών θεατών. Ωστόσο, μπορεί οι γυναίκες που κάθονται απέναντι, να νιώσουν ότι απειλούνται και κινδυνεύουν από την «προκλητική» όπως έχει χαρακτηριστεί, στάση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που έχει απαγορευτεί στη Μαδρίτη, κι όχι μόνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.