CELEBRITIES MEN’S POINT

Χαμηλή τεστοστερόνη: 5 ύπουλα συμπτώματα που πρέπει να σε προβληματίσουν


JTeam

29 Ιουνίου 2023

Χαμηλή τεστοστερόνη: 5 ύπουλα συμπτώματα που πρέπει να σε προβληματίσουν
Όχι, δεν επηρεάζεται μόνο το πέος σου

Η τεστοστερόνη είναι απαραίτητη για να χτίσεις μυϊκή μάζα, αλλά και για τη σεξουαλική σου διάθεση. Είναι, επίσης, σημαντική για τη διατήρηση της οστικής σου μάζας, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για άλλες λειτουργίες του σώματος. Αν τα επίπεδά της είναι χαμηλά, λοιπόν, οι επιπτώσεις στη συνολική σου υγεία είναι αρκετές και δεν αφορούν μόνο το γυμναστήριο και την κρεβατοκάμαρα.

Οι περισσότεροι άνδρες βλέπουν την τεστοστερόνη τους να πέφτει όσο μεγαλώνουν, όμως η ανεπάρκεια θεωρείται ιατρική πάθηση και διαφέρει από τη φυσιολογική πτώση των επιπέδων της ορμόνης. Παρακάτω, θα δεις 5 ύπουλα συμπτώματα που καλό είναι να σε προβληματίσουν και να συμβουλευτείς τον γιατρό σου – για να προσέχεις, ώστε να έχεις.

Συρρικνώνονται οι μύες σου

Συνήθως, καταλαβαίνεις ότι η μυϊκή σου μάζα μειώνεται, όταν δυσκολεύεσαι να σηκώσεις τα ίδια κιλά στο γυμναστήριο. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα δεις την πραγματική διαφορά. Έρευνα, μάλιστα, έχει δείξει ότι οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη έχουν τριπλάσιο κίνδυνο απώλειας μυϊκής μάζας με την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με εκείνους που έχουν τεστοστερόνη σε φυσιολογικό επίπεδο.

Μικραίνει το πέος σου

Όταν η τεστοστερόνη δεν είναι αρκετή, οι ιστοί του πέους, του περινέου και των όρχεων μπορεί να ατροφήσου,. Ως αποτέλεσμα, το μήκος και η διάμετρος του πέους μειώνονται, ενώ δεν αποκλείεται να παρατηρήσεις και το μέγεθος των όρχεων να μικραίνει. Με σωστή θεραπεία, βέβαια, θα επανέλθεις άμεσα.

Αποκτάς λίπος στην κοιλιά

Ακόμη κι αν κάνεις δίαιτα και βλέπεις τα πόδια σου, για παράδειγμα, να αδυνατίζουν, αλλά συσσωρεύεται λίπος στην κοιλιά σου, ίσως χρειάζεται να ελέγξεις τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου. Είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί όχι για λόγους εμφάνισης, αλλά επειδή το αυξημένο κοιλιακό λίπος, αυξάνει και τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Έχεις απώλεια μνήμης

Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μνήμη τους, καθώς η συγκεκριμένη ορμόνη τροφοδοτεί το σημείο του εγκεφάλου που ασχολείται με τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Όταν η ποσότητά της δεν αρκεί, τα εγκεφαλικά σου κύτταρα είναι αδύνατο να λειτουργήσουν σωστά.

Έχεις τριχόπτωση

Όσο μεγαλώνεις, προφανώς και θα δεις τα μαλλιά σου να λεπταίνουν, ενώ δεν αποκλείεται να έχεις και αραίωση. Στην περίπτωση της χαμηλής τεστοστερόνης, ωστόσο, θα παρατηρήσεις τριχόπτωση και από το σώμα, και από τα γένια σου – είναι μία ορμόνη απαραίτητη, ειδικά για το τελευταίο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.