COOKING

3 συνταγές που θα ζεστάνουν την καρδούλα (και το στομάχι) σου αυτό το φθινόπωρο


JTeam

7 Σεπτεμβρίου 2022

3 συνταγές που θα ζεστάνουν την καρδούλα (και το στομάχι) σου αυτό το φθινόπωρο
pexels
Το φθινόπωρο έφτασε και δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι γι' αυτό

Τα πρωτοβρόχια ξεκίνησαν, τα πρώτα jackets βγήκαν από τη ντουλάπα κι εμείς φανταζόμαστε ακόμη ότι κολυμπάμε δίχως αύριο στα γαλαζοπράσινα νερά κάποιας μακρινής παραλίας. Επειδή όμως η φαντασία απέχει πολύ από την πραγματικότητα, ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε την αλλαγή του σκηνικού σε φθινοπωρινό, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μεταβούμε όσο πιο ομαλά γίνεται πίσω στη δουλειά και στις αμέτρητες υποχρεώσεις.

Αυτό που θέλουμε περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι να διατηρήσουμε τη χαλάρωση από τη θερινή ραστώνη και ο καλύτερος τρόπος κρύβεται στα πιάτα που καταναλώνουμε, σύμφωνα με το δημοφιλές βιβλίο μαγειρικής, Eat With Beder. Οι παρακάτω συνταγές υπόσχονται να θρέψουν το μυαλό και το σώμα για να ξεκινήσει δυναμικά η νέα σεζόν και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το υπογράφουν και διασημότητες, από την Elizabeth Day μέχρι τη Nadiya Hussain.

Aν λοιπόν αναζητάς συνταγές με θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες που θα δώσουν παράλληλα ένα boost στην ψυχική σου υγεία τώρα που φθινοπωριάζει, δεν έχεις παρά να πάρεις υλικά και να πειραματιστείς στην κουζίνα σου:

Μελιτζάνες φούρνου με παρμεζάνα

Υλικά

1,5 κιλά μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες ελαιόλαδο για τη σάλτσα

ελαιόλαδο

800γρ ντοματάκια κονσέρβα ή την ίδια ποσότητα σε φρέσκες ντομάτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

2-3 φύλλα βασιλικό ψιλοκομμένα

λίγη ρίγανη ξερή

αλάτι-πιπέρι για τη συναρμολόγηση

500γρ μοτσαρέλα φρέσκια ή για πίτσα

100γρ παρμεζάνα

φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι τριμμένο

Εκτέλεση

Για αρχή, κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες 1 εκατοστού. Καλύπτουμε δύο ρηχά ταψιά φούρνου με αντικολλητικό λαδόχαρτο και απλώνουμε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους. Με το πινέλο αλείφουμε καλά με λάδι και τις δύο πλευρές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς Κελσίου) για περίπου 20 -25 λεπτά.

Οι μελιτζάνες πρέπει να είναι μαλακές, αλλά δεν χρειάζεται να πάρουν χρώμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ψησίματος μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε σε τάπερ στο ψυγείο μέχρι και δύο μέρες.

Φτιάχνουμε την σάλτσα ντομάτας. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε να κάψει λίγο λάδι (3-4 κ.σ.) και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε την τομάτα και σιγοβράζουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια πηχτή σάλτσα. Δοκιμάζουμε μήπως θέλει και λίγη ζάχαρη ενώ μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά. Αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη. Και η σάλτσα μπορεί να φτιαχτεί από την προηγουμένη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Λαδώνουμε τη βάση του πυρέξ και ρίχνουμε λίγη σάλτσα. Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, ρίχνουμε τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα και λίγη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνουμε με λίγη μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρυγανιά. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά.

Τουρκικά αυγά με φέτα και τσίλι

Μια τουρκική συνταγή για τα πιο πικάντικα αυγά θα μεταμορφώσει τα Σαββατοκύριακα σου στο σπίτι αν τη δοκιμάσεις καθώς θα θες να την φτιάχνεις συνέχεια.

Το διαφορετικό αυτό brunch υπό τουρκική εκδοχή δεν χρειάζεται πολλά υλικά, μόνο μια ποδιά, καλή διάθεση και μεράκι. Αυτό το πρωινό είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και υψηλό σε βιταμίνη C και ήρθε η ώρα να μάθεις πώς φτιάχνεται.

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες
1 μικρό κόκκινο τσίλι, κομμένο σε φέτες
8 ντοματίνια
1 φέτα ψωμί προζύμι, κομμένη σε κύβους
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας αποβουτυρωμένο γάλα
μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι με μεγάλη βάση. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά και το τσίλι. Σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το ψωμί και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τον μαϊντανό και το ρίχνουμε από πάνω, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα αυγά και σερβίρουμε με γιαούρτι.

Σαλάτα με καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια

Υλικά

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια

1 κονσέρβα γλυκό καλαμπόκι (προσέξτε να μην έχει ζάχαρη)

15-16 πίκλες μικρές ψιλοκομμένες

1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

χυμό από 1-2 λεμόνια

Η εκτέλεση είναι πανεύκολη και αφήνεται στη φαντασία του καθενός. Το αποτέλεσμα κρίνεται από το καλό ανακάτεμα, όπως συμβαίνει με κάθε σαλάτα. Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.