COOKING

10 φρούτα και λαχανικά που διαρκούν περισσότερο


JTeam

9 Μαΐου 2023

10 φρούτα και λαχανικά που διαρκούν περισσότερο
unsplash
Εξοικονομήστε χρήματα και περιορίστε τη σπατάλη τροφίμων.

Όλοι έχουμε δει τη σαλάτα που αγοράσαμε πριν λίγες ημέρες να χαλάει ή τα φρούτα να μουχλιάζουν. Αλλά με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά που διαρκούν περισσότερο για να εξοικονομήσετε χρήματα και περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων.

Προσθέστε αυτά τα μακράς διαρκείας φρούτα και λαχανικά στη λίστα αγορών σας και ίσως μπορέσετε ακόμη και να μειώσετε τα έξοδα και να σώσετε λίγο τον πλανήτη (λιγότερο αέριο και λιγότερη σπατάλη φαγητού).

Φρούτα που διαρκούν περισσότερο

Τα φρούτα δεν είναι φθηνά και σίγουρα θέλετε να απολαμβάνετε όλα αυτά που αγοράζετε πριν να είναι πολύ αργά. Η επιλογή φρούτων που διαρκούν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών και των μούρων, μπορεί να σας βοηθήσει να τα έχετε πάντα έτοιμα και φρέσκα.

Μήλα

Τα μήλα που βρίσκονται στον πάγκο του σούπερ μάρκετ θα διαρκέσουν για περίπου μία εβδομάδα (αν φυλάσσονται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως), αλλά τα ολόκληρα μήλα στο ψυγείο τυλιγμένα σε μια υγρή χαρτοπετσέτα μπορούν να διατηρηθούν για περίπου έξι εβδομάδες.

Jenny.Gr
pexels

Πορτοκάλια

Εάν θέλετε τα πορτοκάλια σας να διαρκέσουν δύο εβδομάδες ή περισσότερο, πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο. Κρατήστε σε διχτυωτή σακούλα, ώστε να μπορούν να αναπνέουν, σε ένα πιο καθαρό συρτάρι και να τα περιστρέφετε κάθε τόσο, για να διατηρείται η ροή του οξυγόνου. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί για όλους τους τύπους εσπεριδοειδών, συμπεριλαμβανομένων των γκρέιπφρουτ και των λεμονιών .

Πεπόνι

Το πεπόνι μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο ώριμο είναι όταν το αγοράζετε. Αφήστε το να ωριμάσει σε έναν πάγκο ή επιβραδύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης αποθηκεύοντας το ολόκληρο στο ψυγείο. Μόλις ωριμάσει, θα κρατήσει για αρκετές μέρες πριν κοπεί. Και μόλις κόψετε το πεπόνι , οι φέτες θα διαρκέσουν για 3-4 ακόμη ημέρες όταν αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων . Παγώστε τυχόν υπολείμματα μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν για τα smoothies σας.

Φράουλες

Ένα από τα μούρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια, οι φρέσκες φράουλες μπορεί να είναι καλές για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Ξεκινήστε εξετάζοντας τη συσκευασία με τις φράουλες σας για τυχόν σημάδια αλλοίωσης. Στη συνέχεια, στρώστε σε ένα αεροστεγές δοχείο ή βάζο μια στεγνή χαρτοπετσέτα, προσθέστε τις φράουλες από πάνω και καλύψτε τες. Φυλάσσετε τις φράουλες στο ψυγείο.

Βατόμουρα

Αποθηκεύστε τα βατόμουρα σε ένα δοχείο με αέρα και στρώστε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει επιπλέον υγρασία και κρατήστε τα σε ένα ράφι στο ψυγείο.

Λαχανικά που διαρκούν περισσότερο

Γενικά, όσο πιο πλούσιο είναι τα λαχανικά, τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν. Δηλαδή, τα ευαίσθητα φύλλα και τα πιο μαλακά λαχανικά, όπως το πράσινο μαρούλι και τα φρέσκα βότανα , θα είναι τα πρώτα που θα χαλάσουν. Τα λαχανικά που διαρκούν περισσότερο τείνουν να αναπτύσσονται υπόγεια και πολλά μπορούν να αποθηκευτούν στο σκοτάδι για εβδομάδες – ο φυσικός τους βιότοπος.

Πατάτες

Οι πατάτες σε οποιοδήποτε δροσερό, στεγνό ντουλάπι πρέπει να διαρκέσουν μερικούς μήνες.

Κολοκύθα

Υπάρχει λόγος που βλέπετε πάντα μια κολοκύθα στον πάγκο κάποιου - διαρκεί σχεδόν για πάντα. Μπορείτε να βάλετε την κολοκύθα στο ψυγείο για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της. Μόλις κοπεί, όμως, είναι διρκεί μόνο για λίγες μέρες. Απολαύστε τη λοιπόν ή πολτοποιήστε τη και καταψύξτε τη για μελλοντική χρήση.

Jenny.Gr
pexels

Λάχανο

Όταν φυλάσσεται σωστά στο ψυγείο, το λάχανο διαρκεί έως και μία εβδομάδα, και πιθανώς και περισσότερο. Όπως και με το μαρούλι , φροντίστε να μειώσετε την υπερβολική υγρασία αποθηκεύοντας το λάχανο σε χαρτί κουζίνας. Μπορείτε επίσης να το αποθηκεύσετε χωρίς στέλεχος και έτοιμο προς κατανάλωση σε σφραγισμένα γυάλινα βάζα με νερό.

Παντζάρια

Το παντζάρι μπορείτε τώρα απλά να το αφήσετε και θα διαρκέσει για έως και δύο μήνες.

Καρότα

Τα καρότα μπορούν να παραμείνουν τραγανά για έως και ένα μήνα (ή πιθανώς και περισσότερο) με την κατάλληλη φροντίδα. Τα καρότα δεν πρέπει να πλένονται ή να ξεφλουδίζονται, αλλά να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.