COOKING

Που μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις το νερό μέσα στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά σου


JTeam

30 Αυγούστου 2024

eating
Σουρώνεις κι εσύ τα ζυμαρικά απευθείας στο νεροχύτη με αποτέλεσμα το νερό να πάει χαμένο. Λάθος. Ξέρουμε 7 τρόπους που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. 

Στους λάτρεις της μαγειρικής δεν αρέσουν τα απόβλητα και γνωρίζουν τα καλύτερα κόλπα για την επαναχρησιμοποίηση φαγητού. Ένα από τα πράγματα που πετάμε συχνότερα στο σπίτι όταν μαγειρεύουμε είναι το νερό στο οποίο βράζουμε τα ζυμαρικά. Σήμερα είναι όλο και πιο σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε το υδάτινο αποτύπωμά μας και να αποφύγουμε τη σπατάλη ενός τόσο πολύτιμου πόρου όπως το νερό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αφού βράσουν λοιπόν, τα ζυμαρικά σου, άδειασε το νερό σε ένα δοχείο ή ένα μπολ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες ή σε άλλη κατσαρόλα. Ή, αφαίρεσε τα ζυμαρικά και το ρύζι με μια τρυπητή κουτάλα, κρατώντας το νερό του μαγειρέματος στην κατσαρόλα.

boiling pasta
Klaus Nielsen/ Pexels

Ας δούμε 9 χρήσιμους τρόπους επαναχρησιμοποίησής του νερού μέσα στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά.

1. Διπλό μαγείρεμα
Το νερό των ζυμαρικών είναι αλατισμένο νερό, πλούσιο σε άμυλο και μεταλλικά άλατα, και επομένως μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για το βράσιμο λαχανικών, για παράδειγμα, τα οποία έτσι προσλαμβάνουν και τα άλατα και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα ζυμαρικά.
Άλλα φαγητά που μπορούν επίσης να μαγειρευτούν στο νερό των ζυμαρικών είναι το αχνιστό ψάρι ή για να βράσεις άλλα ζυμαρικά και ρύζι.

2. Κρέμα
Το νερό των ζυμαρικών χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα ακόμη και από μεγάλους σεφ για να δημιουργήσουν κρέμα. Μάλιστα, χάρη στην παρουσία αμύλου, αυτή η ουσία επιτρέπει να αραιώσεις τις σάλτσες που είναι λίγο στεγνές, ώστε να δένουν τέλεια με το πιάτο. Μια κουτάλα νερό βοηθά στο να συνδυάσεις τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και να κάνεις τη σάλτσα πιο κρεμώδη.

3. Ζωμός
Μια άλλη χρήση του νερού των ζυμαρικών είναι η δημιουργία ζωμού. Δεδομένου ότι το νερό είναι ήδη πλούσιο σε άλατα και άλλες ουσίες που το αρωματίζουν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ζωμό, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για διάφορες συνταγές πως κρέας ή λαχανικά ή ως βάση για σούπες. Προσοχή στο αλάτι, μην προσθέσεις επιπλέον, αφού, αυτό το νερό περιέχει ήδη αρκετό αλάτι.

4. Άλλες παρασκευές
Μια εξαιρετική λύση είναι να μουλιάσουν σε αυτό τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές για να μαλακώσουν για αρκετές ώρες πριν το μαγείρεμα.
Επιπλέον, αυτό το νερό είναι τέλειο και βολικό για αλμυρές ζύμες, όπως για την προετοιμασία πίτσας ή ψωμιού, αλλά και φοκάτσιας.

5. Στην κηπουρική
Ακόμη και έξω από την κουζίνα, το νερό των ζυμαρικών βρίσκει χώρο για χρήση. Για παράδειγμα, στην κηπουρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρύο για να ποτίσεις τα φυτά σου στο σπίτι και στο μποστάνι σου αν έχεις. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη μόνο εάν το νερό δεν έχει αλατιστεί, και επομένως αφορά άτομα που έχουν συνηθίσει να τρώνε ανάλατα τα ζυμαρικά τους.
Εναλλακτικά, το ζεστό ακόμα νερό λειτουργεί ως εξαιρετικό ζιζανιοκτόνο. Φαίνεται μάλιστα ότι, καθώς είναι φορτωμένο με άμυλο, είναι πιο αποτελεσματικό από το κανονικό ζεστό νερό. Επίσης σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η χρήση του χωρίς αλάτι.

6. Ποδόλουτρο
Η χρήση αυτού του νερού είναι επίσης ιδανική για να φτιάξεις ένα εντελώς φυσικό και αποτελεσματικό χαλαρωτικό ποδόλουτρο. Απλώς ξαναζέστανέ το προσθέτοντας επιπλέον κρύο νερό και πρόσθεσε λίγο χοντρό αλάτι και, αν θέλεις, μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που βοηθά στη χαλάρωση και στο να γίνει το δέρμα πιο απαλό.

7. Περιποίηση μαλλιών
Εκτός από τα πόδια, τα μαλλιά ωφελούνται από αυτό το νερό, καθώς γίνονται απαλά και γεμίζουν θρεπτικά συστατικά. Αν έχεις μαλλιά που τείνουν να είναι ξηρά και θαμπά, μπορείς να τα αναζωογονήσεις με φυσικό τρόπο, ψεκάζοντας με το νερό μαγειρέματος και αφήνοντάς το στα μαλλιά για τουλάχιστον 15 λεπτά. Λούσου καλά και θα δεις τα μαλλιά σου να γίνονται απίστευτα απαλά και λαμπερά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.