Η Μηλόπιτα δια χειρός Τζένης

Τζένη Μπαλατσινού
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015
milopita-jenny-ka.png

Την περίοδο των γιορτών, η κουζίνα με κάποιον μαγικό τρόπο γίνεται το πλέον πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού. Μαζευόμαστε όλοι και για διάφορους λόγους γύρω από το τραπέζι και φροντίζω πάντα να υπάρχει ένα γλυκό που να αρέσει στα παιδιά ή στους φίλους τους που πηγαίνουν κι έρχονται αυτές τις μέρες.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι της μητέρας μου. Πάει από χέρι σε χέρι θα λέγαμε. Είναι οικογενειακώς αγαπημένη και ιδιαιτέρως εύκολη στην εκτέλεσή της. Κι αυτό γιατί έχω το κατάλληλο εργαλείο στα χέρια μου που με βοηθάει να κάνω τα πάντα γρήγορα, χωρίς πολλά σκεύη και πάνω από όλα πεντανόστιμα. Ο λόγος για την κουζινομηχανή Bosch MUMXX40G SensorControl με αυτόματο πρόγραμμα για τέλεια σαντιγί και μαρέγκα, που μου έχει λύσει τα χέρια και μου έχει σκλαβώσει την μαγειρική μου καρδιά. Δοκιμάστε τη, μιας και τα μηλά υπάρχουν σε αφθονία αυτή την περίοδο και θα την επαναλάβετε πολλές φορές σίγουρα.

Υλικά για τη ζύμη

  • 380 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 280 γρ. καστανή ζάχαρη (τα 40 γρ. για την κρούστα)
  • 2 αυγά
  • 600 γρ. φαρίνα
  • κανέλα σε σκόνη

Υλικά για τη γέμιση

  • 8 κόκκινα μήλα
  • χυμός από 1/2 λεμόνι και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. κορν φλάουρ
  • 30 ml κονιάκ
  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες

_MG_0257 Εκτέλεση

Ξεκινάμε βάζοντας στην κουζινομηχανή Bosch MUMXX40G το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Έπειτα, προσθέτουμε τη φαρίνα σταδιακά. Παίρνουμε τη ζύμη και την κάνουμε μπάλα. Την βάζουμε σε ένα μπολ, αφού σκεπάσουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μισή περίπου ώρα.

Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε καρέ. Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σε ένα μεγάλο μπολ τα αναμειγνύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

_MG_0329

Το επόμενο στάδιο είναι να πάρουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο 24 cm και να ετοιμάσουμε τη μηλόπιτα για το φούρνο. Αφού στρώσουμε ένα κυκλικό κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο, παίρνουμε παραπάνω από τη μισή ζύμη (περίπου το 60%) και τη στρώνουμε. Απλώνουμε με τα χέρια μας όσο πιο στρωτά μπορούμε φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος και στον πάτο και στα τοιχώματα. Έπειτα προσθέτουμε τη γέμιση. Πιέζουμε να καλυφθούν τα κενά, καθώς με το ψήσιμο θα μειωθεί ο όγκος της γέμισης.

Σε αυτό το σημείο προθερμαίνουμε το φούρνο για να είναι έτοιμος. Το τελικό στάδιο του στησίματος περιλαμβάνει το καπάκι της μηλόπιτας. Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και την ανοίγουμε σαν φύλλο πάνω στον πάγκο εργασίας μας. Κόβουμε λωρίδες ζύμης και τις τοποθετούμε χιαστί. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με τις 2 κουταλιές μαύρης ζάχαρης για κρούστα. Ψήνουμε στους 190ºC για 70’-80’.

_MG_0326

Extra tip: αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει για 2 ώρες τουλάχιστον πριν τη ξεφορμάρετε, ειδάλλως θα σπάσει.