COOKING Η ΤΖΕΝΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ

Μυρωδάτη μπισκοτένια Lemon Pie


Τζένη Μπαλατσινού

21 Δεκεμβρίου 2015

lemon-pie44655.jpg

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι αγαπημένο όλων μας στο σπίτι. Επίσης είναι μια από τις απαιτούμενες συνταγές δύο καλών μου φίλων όταν έρχονται στο σπίτι για καφέ. Μετά από πολλές επαναλήψεις, έχω γίνει expert. Δεν είναι από τις γρήγορες συνταγές, θέλει το χρόνο της, αλλά το αποτέλεσμα πάντα αποζημιώνει.

Δύο είναι τα ατού της συγκεκριμένης συνταγής. Η μπισκοτένια βάση της και η μαρέγκα που προσδίσει μια αέρινη γεύση στην κάθε κουταλιά και ομορφαίνει απίστευτα το γλυκό. Παλιότερα το ζήτημα με τη μαρέγκα ήταν πιο περίπλοκο. Από τη στιγμή που απέκτησα την κουζινομηχανή Bosch MUMXX40G SensorControl με αυτόματο πρόγραμμα για τέλεια σαντιγί και μαρέγκα, όλα έγιναν πολύ απλά και πάντα επιτυχημένα.

_MG_0246

Υλικά 

Για τη βάση:

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ 125 γρ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε καρέ 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη 1 πρέζα αλάτι 1 αυγό 2 κουτ. σούπας κρύο νερό

Για την κρέμα λεμονιού:

125 γρ. ζάχαρη 30 γρ. κορν φλάουρ ξύσμα από 3 λεμόνια χυμό απο 3 λεμόνια χυμό από 1 πορτοκάλι 80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια 1 αβγό ολόκληρο και 3 κρόκους

Για τη μαρέγκα:

4 ασπράδια 150 γρ. ζάχαρη 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση 

Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής Bosch MUMXX40G το ειδικό εξάρτημα για ζύμες και προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα καρέ βουτύρου και το λίγο αλάτι. Ξεκινάμε να χτυπάμε και ρίχνουμε το αυγό και το λίγο νεράκι. Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ με τα χέρια φορώντας γάντια και κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.

_MG_0345

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και τον χυμό. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για να πυκνώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Αμέσως μετά, χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους και το αβγό και τα ρίχνουμε στην κρέμα λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πυκνώσει, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο που έχει μείνει 30 λεπτά. Απλώνουμε σε μια ταρτιέρα και τρυπάμε αρκετές φορές την επιφάνεια, αφού την έχουμε στρώσει. Βάζουμε μέσα σε μια μεμβράνη ή λαδόκολλα ρύζι για να κρατιέται η βάση της τάρτας από το βάρος και ψήνουμε για περίπου 20' σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC. Δεν την ψήνουμε εντελώς καθώς θα την ξαναβάλουμε στο φούρνο για το τελικό ψήσιμο.

_MG_0287

Βγάζουμε το ρύζι και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού και προχωράμε στη μαρέγκα.

Ρίχνουμε τα ασπράδια με το λίγο αλάτι μέσα στον κάδο της κουζινομηχανής Bosch και χτυπάμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη και συνεχίζουμε. Σε λίγο έτοιμη η μαρέγκα. Απλώστε όλη τη μαρέγκα πάνω στη τάρτα και κάντε ακανόνιστα βουναλάκια πάνω.

Ψήνετε για περίπου 20' να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και μετά μπορείτε να σερβίρετε.