COOKING Η ΤΖΕΝΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ

Πάβλοβα με ganache σοκολάτας: Πειρασμός επί γης


Τζένη Μπαλατσινού

28 Δεκεμβρίου 2015

mg-0275-e.jpg

Ένα αέρινο πλάσμα που έλαμψε τη δεκαετία του 1920-30, μια ιδιοφυία του ρωσικού μπαλέτου, λέγεται πως έλιωσε 2.000 ζευγάρια παπούτσια μπαλέτου. Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην πόλη Wellington της νέας Ζηλανδίας, ο σεφ του ξενοδοχείου έφτιαξε προς τιμή της την πάβλοβα.

Κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το αφράτο γλυκό που η μαρέγκα του μοιάζει με τις πτυχές της φούστας της διάσημης χορεύτριας. Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια παραλλαγή με σοκολάτα κι αυτό γιατί είναι ο μικρός οικογενειακός μας εθισμός. Το μυστικό της επιτυχίας είναι στη μαρέγκα μα το χτύπημα των αυγών, δεν είναι πρόβλημα. Η κουζινομηχανή Bosch MUMXX40G SensorControl με αυτόματο πρόγραμμα για τέλεια σαντιγί και μαρέγκαείναι ο πιστός βοηθός μου που κάνει τα σύνθετα απλά.

_MG_0260

Υλικά 

Για τις πάβλοβες 3 ασπράδια αυγών 175g ζάχαρη άχνη 1 κ.γ λευκό ξύδι

Για την ganache σοκολάτας 300 gr. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη 1/2 βανίλια, κομμένη κατά μήκος 250 gr. κρέμα γάλακτος 25 gr. ανάλατο βούτυρο

Φουντούκια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση 

Ξεκινάμε με την ganache. Για την ganache, ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα τηγάνι. Στην συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα,το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες. Τέλος αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο για 30 λεπτά.

_MG_0355

Για τις πάβλοβες, χτυπάμε τα ασπράδια στην κουζινομηχανή Bosch MUMXX40G. Ενσωματώνουμε τη ζάχαρη κουταλιά κουταλιά και στο τέλος προσθέτουμε και το ξύδι. Όταν το μείγμα μας γίνει γυαλιστερό και ομοιογενές είναι έτοιμο για ψήσιμο.

_MG_0289

Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρές φωλιές -βεβαιωθείτε ότι ισιώσατε την μέση με το πίσω μέρος το κουταλιού-. Βάζουμε τη μαρέγκα στο φούρνο να ψηθεί αφού πρώτα μειώσουμε τη θερμοκρασία στους 150 ° C. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι η μαρέγκα να σκληρύνει στο εξωτερικό της.

_MG_0369_e

Στην συνέχεια τις αφήνουμε να κρυώσουν και της γαρνίρουμε με την ganache και τα φουντούκια.

_MG_0268_e