Migliaccio, το ναπολιτάνικο γλυκό του ιταλικού καρναβαλιού

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζεται ο ιταλικός νότος είναι και η παράδοση που έχει στο φαγητό. Στην Ιταλία, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, πραγματοποιείται το Καρναβάλι - μία αργία πριν από τη νηστεία. Το Migliaccio είναι ένα παραδοσιακό καρναβαλικό επιδόρπιο με υπέροχη γεύση. 

Υλικά

500 γραμμάρια γάλα

280 γραμμάρια νερό

245 γραμμάρια  ζάχαρη

50  γραμμάρια βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

Πορτοκάλι ολόκληρο και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Λεμόνι ολόκληρο το ξύσμα ενός λεμονιού

170 γραμμάρια σιμιγδάλι 

3 αυγά

250 γραμμάρια ρικότα 

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση 

Προετοιμάζουμε την κρέμα σιμιγδάλι: ρίχνουμε το γάλα και το νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 45 γραμμάρια ζάχαρης, ολόκληρη τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού, βανίλια και βούτυρο. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Αφαιρούμε τις φλούδες και αφήνουμε να κρυώσει.  

Χτυπάμε για λίγα λεπτά τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και  πορτοκαλιού, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Προσθέτουμε τη ρικότα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Τέλος, προσθέτουμε την κρύα κρέμα σιμιγδάλι. 

Διανέμουμε σε ένα στρογγυλό ταψί, λαδωμένο και αλευρωμένο. Μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Πηγή φωτογραφίας: https://ricetta.it