COOKING SUGAR, SUGAR

Castagnole: Τα πιο νόστιμα λουκουμαδάκια του ιταλικού καρναβαλιού 


16 Φεβρουαρίου 2021

Castagnole: Τα πιο νόστιμα λουκουμαδάκια του ιταλικού καρναβαλιού 

Οι Castagnole είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του καρναβαλιού στην κεντρική αλλά και στη βόρεια Ιταλία. Συνήθως είναι τηγανιτές, όμως εμείς θα κάνουμε μια πιο υγιεινή εκδοχή και θα τις ψήσουμε στον φούρνο, χωρίς φυσικά να χάσουν την υπέροχη γεύση τους. 

Υλικά 

200 γραμμάρια αλεύρι 

50 γραμμάρια ζάχαρη

2  αυγά 

40 γραμμάρια βουτύρου (μαλακό)

1/2 φλιτζάνι λικέρ της προτίμησής σας 

1/2 φακελάκι baking powder

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

Για τη διακόσμηση

Ζάχαρη για γεύση ( κοκκοποιημένη )

200 ml λικέρ αλκερμές (alchermes)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το λικέρ που έχουμε επιλέξει, τη βανίλια και ζυμώνουμε καλά με το χέρι. 

Ύστερα κάνουμε τη ζύμη στρογγυλή, την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και  την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο. Μετά τον χρόνο ανάπαυσης κόβουμε τη ζύμη στη μέση και σχηματίζουμε μικρές μπάλες, προσπαθώντας να έχουν όλες το ίδιο σχήμα. Βάζουμε τις μπάλες σε ένα ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε στον φούρνο 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. Τις βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. 

Για να διακοσμήσουμε τις Castagnole μπορούμε να τις μουλιάσουμε στο λικέρ alchermes και στη συνέχεια να τις καλύψουμε με τη ζάχαρη. 

Πηγή φωτογραφίας: https://www.ricettedalmondo.it

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.