Το Stollen ξεκίνησε ως ένα απλό ψωμί αλλά τον 15ο αιώνα εμπλουτίστηκε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που το έκαναν πιο πλούσιο και γιορτινό. Από τον 16ο αιώνα και μετά θεωρείται το απόλυτο γερμανικό γιορτινό γλύκισμα των ημερών.
250 γρ. αλεύρι 00
250 γρ. αλεύρι 0
150 γρ. σταφίδες
150 ml ζεστό νερό
70 γρ. λιωμένο βούτυρο
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 ml ζεστό γάλα
40 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
40 γρ. αποξηραμένα αχλάδια
40 γρ. καρύδια
40 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
25 γρ. φρέσκια μαγιά
3 κουταλιές της σούπας ρούμι
Μια πρέζα βανίλια + ½ ξυλάκι
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
Ξύσμα από ½ λεμόνι
Βάζουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό, μαζί με το ρούμι και τη βανίλια και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
Αναμιγνύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι (από τη συνολική ποσότητα αλευριού που χρειάζεται). Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόνο όταν το μείγμα έχει διπλασιάσει πραγματικά τον όγκο του, το δουλεύουμε με το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό, το εκχύλισμα αμυγδάλου και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 15 λεπτά.
Την τοποθετούμε σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Αφού περάσει ο χρόνος, δουλεύουμε πάλι τη ζύμη αλλά όχι πολύ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τις μουλιασμένες σταφίδες.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, της δίνουμε μακρόστενο σχήμα, την απλώνουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βσθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε τα Stollen από τον φούρνο, τα αλείφουμε αν θέλουμε με λιωμένο βούτυρο.
Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.