COOKING SUGAR, SUGAR

Φτιάχνουμε κρέμα καταλάνα με φράουλες και το αποτέλεσμα είναι θεϊκό


JTeam

23 Μαΐου 2023

Φτιάχνουμε κρέμα καταλάνα με φράουλες και το αποτέλεσμα είναι θεϊκό
Αυτό το επιδόρπιο είναι μια παραλλαγή της κρέμας καταλάνα στην οποία έχουμε προσθέσει έναν υπέροχο πουρέ φράουλας.

Η κρέμα καταλάνα, έρχεται από την Ισπανία και συγκεκριμένα από την Καταλονία. Μοιάζει πολύ με την γνωστή κρεμ μπρουλέ, όμως γίνεται με γάλα και όχι με κρέμα γάλακτος όπως το γαλλικό επιδόρπιο. Είναι από τα πιο παλιά γλυκά στην Ισπανία και εμφανίζεται από τον Μεσαίωνα σε βιβλία μαγειρικής.

Η σημερινή συνταγή εμπνέεται από την κλασική κρέμα καταλάνα, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις. Μάλιστα, το μαγείρεμα σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται σε μπεν μαρί, αλλά το γάλα ζεσταίνεται σε κατσαρόλα με τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το άμυλο καλαμποκιού, στο οποίο προστίθεται ο πουρές φράουλας και στη συνέχεια μπαίνει απευθείας στο ψυγείο.

Υλικά

250 γρ. γάλα

250 γρ. φράουλες

70 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

30 γρ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

25 γρ. κορν φλάουρ

2 κρόκοι

Βασιλικός (ή μέντα ή βάλσαμο λεμονιού)

Jenny.Gr
www.lacucinaitaliana.it, Foto: Maurizio Camagna

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 85°C. Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με την κρυσταλλική ζάχαρη και το άμυλο. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας μέχρι να εξαφανιστούν οι σβώλοι και η κρέμα να γίνει απαλή και μεταξένια.

Χτυπάμε τις φράουλες στο μπλέντερ για να έχουμε έναν λείο πουρέ και τον ενσωματώνουμε στην κρέμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο.

Χτυπάμε στο μπλέντερ 4-5 φύλλα βασιλικού με 30 γραμμάρια ζαχαροκάλαμου για να έχουμε μια σκόνη. Την πασπαλίζουμε πάνω στην κρέμα και καίμε ή καραμελώνουμε μέχρι να γίνει χρυσοκαφέ χρώμα.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.