Αυτά τα ντόνατς είναι πολύ ελαφριά, γιατί φτιάχνονται χωρίς αυγά, χωρίς πατάτες και χωρίς βούτυρο, οπότε μπορούμε να τα απολαμβάνουμε πολύ συχνά. Επιπλέον, η ζύμη τους τα διατηρεί απαλά για πολύ καιρό.
Υλικά για 9 ντόνατς
600 γρ. αλεύρι
7 γρ. ξηρή μαγιά μπύρας
10 γρ. ζάχαρη (για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά)
125 γρ. γιαούρτι
200 ml γάλα ζεστό
120 γρ. ζάχαρη
80 γρ. ηλιέλαιο
1 λεμόνι τριμμένο
0,5 γρ. βανιλλίνη
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Άχνη ζάχαρη για να καλύψει τα ντόνατς
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το λάδι, την τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού και τη βανιλίνη.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στα υγρά, αρχικά με ένα πιρούνι, στη συνέχεια, όταν η ζύμη αποκτήσει ομοιόμορφη υφή, τη μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν περίπου 90 λεπτά). Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει καλά, την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη, το πάχος που πρέπει να φτάσει η ζύμη είναι περίπου 1,5 εκ.
Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 10 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς.
Ύστερα τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με ένα πανί για άλλα 20 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος ζύμωσης, ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τα ντόνατς τα αλείφουμε με νερό όσο είναι ακόμα ζεστά και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τα ντόνατς γιαουρτιού είναι έτοιμα και είναι πραγματική απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.