COOKING SUGAR, SUGAR

Tarte Tatin: Η συνταγή για τη διάσημη γαλλική ανάποδη μηλόπιτα


JTeam

19 Φεβρουαρίου 2024

Tarte Tatin: Η συνταγή για τη διάσημη γαλλική ανάποδη μηλόπιτα
www.soniaperonaci.it
Η γνωστή ανάποδη μηλόπιτα με τη ζύμη από πάνω και με τα καραμελωμένα μήλα που λιώνουν στο στόμα.

Η Tarte tatin λέγεται ότι προέκυψε από ένα μικροατύχημα κάπου στην κουζίνα των αδελφών Tatin κάπου το 1888. Ένα μεσημέρι κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, η μια από τις αδερφές έφτιαχνε μήλα για την τάρτα της, όμως τα ξέχασε στο φούρνο και αυτά «άρπαξαν» και καραμέλωσαν. Έτσι για να μην τα πετάξει, έβαλε πάνω από τους ζύμη και την έψησε στο φούρνο.

Όταν σέρβιρε την τάρτα όλοι ξετρελάθηκαν και πολύ γρήγορα η φήμη της νέας αυτής γλυκιάς τάρτας έφτασε στο Παρίσι και φυσικά πλέον είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου όποιος και να δοκιμάσει αυτό το γλυκό δεν μπορεί να του αντισταθεί.

Υλικά

Για τη ζύμη

210 γρ. αλεύρι

105 γρ. βούτυρο

75 γρ. κρύο νερό

Αλάτι

Για τα μήλα

8 πράσινα μήλα

250 γρ. ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο

400 γρ. νερό

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για την καραμέλα

225 γρ. άχνη ζάχαρη

225 γρ

80 γρ. νερό

Για την επίστρωση

2 κ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και το αλάτι, και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε το νερό και πλάθουμε καλά για να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη το μείγμα σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε γρήγορα για να μην ζεσταθεί, αλλά να γίνει λεία. Σχηματίζουμε μια μπάλα και την απλώνουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον μισή ώρα.

Για την καραμέλα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Λιώνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με μια κουτάλα και μετά δεν ανακατεύουμε άλλο, αλλά στροβιλίζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη ζάχαρη να ψηθεί και να καραμελώσει. Όταν η καραμέλα πάρει ένα ωραίο σκούρο ξανθό χρώμα, την αδειάζουμε τη στη φόρμα για την τάρτα και στροβιλίζουμε τη φόρμα για να καλύψει πλήρως τον πάτο.

Για τα μήλα

Αφαιρούμε τον πυρήνα από τα μήλα, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια, αφήνουμε να πάρει βράση και μετά βυθίζουμε τα κομμάτια μήλου μέσα λίγο-λίγο, μαγειρεύοντάς τα για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Αφαιρούμε τα μήλα όταν είναι τρυφερά αλλά άθικτα, τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με όλα τα μήλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σύνθεση και μαγείρεμα

Τοποθετούμε τα ζεστά πλέον κομμάτια μήλου στο ταψί, πάνω από την καραμέλα (που είναι και κρύα), τακτοποιώντας τα ακτινωτά με το στρογγυλό μέρος γυρισμένο σε επαφή με την καραμέλα και γεμίζουμε όλο το ταψί χωρίς να αφήνουμε κενά.

Αφού καλύψουμε την επιφάνεια με έναν πρώτο γύρο μήλων, τακτοποιούμε αυτά που περίσσεψαν πάνω από τα άλλα με το στρογγυλό μέρος προς τα πάνω.

Πάνω από τα μήλα βάζουμε τη ζύμη και την τρυπάμε με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου, μετά βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αναποδογυρίζετε αμέσως σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα μέχρι να γυαλίσει καλά. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.