Η μηλόπιτα είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά, ειδικά αυτή η ολλανδική συνταγή που είναι ταυτόχρονα και ζουμερή και τραγανή. Σε αντίθεση με την κλασική, η οποία είναι ακόμα πιο γνωστή από την Ολλανδική, έχει μόνο μια στρώση ζαχαροπλαστικής με κρούστα και δεν καλύπτεται από μια δεύτερη στρώση πέρα από το απλό τραγανό crumble.
Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι (142 γρ.) αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) αλάτι
8 κουταλιές της σούπας (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο, πολύ κρύο, κομμένο σε κύβους
3 – 5 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
8 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι (100 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας (26 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Για το crumble
1/2 φλιτζάνι (100 γρ) συσκευασμένη ανοιχτή καστανή ζάχαρη.
3/4 φλιτζάνι (106 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας (85 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ζύμη: Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε μαζί 1 φλιτζάνι αλεύρι, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και 1/4 γεμάτη κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα χτυπάμε όλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν άμμο. Στη συνέχεια προσθέτουμε κάθε φορά μια κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί το μείγμα. Κάνουμε μια μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέσα για τουλάχιστον μία ώρα.
Αφαιρούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά προσθέτοντας από πάνω μερικά ξερά φασόλια ή ρύζι για να μην φουσκώσει η ζύμη. Ύστερα τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το crumble δουλεύοντας τα υλικά στο μπλέντερ και φτιάχνοντας τρίμματα. Στη συνέχει τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για 8-12 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Για τα μήλα: Σε ένα μπολ βάζουμε τα μήλα, το βούτυρο και τον χυμό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε καλά όλη την τάρτα και ισοπεδώνουμε καλά και ψήνουμε ξανά για άλλα 20-30 λεπτά περίπου, αλλά εξαρτάται πάντα από τον φούρνο, στους 190 βαθμούς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το crumble από πάνω και ξαναβάζουμε την πίτα στον φούρνο για 5 λεπτά. Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.