COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ριζότο κολοκύθας με μασκαρπόνε και σύγκλινο


23 Νοεμβρίου 2014

54aceb9a54f06bf3e69b2df4f6b7f46eκα.jpg

Υλικά:

  • 250 γρ. αρπμπόριο ή καρναρόλι ρυζι
  • 1 κιλό κολοκύθα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 200 γρ. παρμεζάνα
  • 100  γρ. βούτυρο
  • 1 πακετάκι σύγκλινο Μάνης ή απάκι Κρητικό
  • 400 ml ζωμό κότας
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί

Εκτέλεση:

Προετοιμάζω την βάση για το ριζότο( μαγειρεύω μέτρια το λευκό ρύζι). Καθαρίζω και κόβω το κρεμμύδι σε μικρά καβάκια. Βάζω μια κατσαρόλα με λίγο ηλιέλαιο μέχρι να σκεπαστεί ο πάτος πανό στην εστία, αφήνω να κάψει ελαφρά, και μετά προσθέτω το κρεμμύδι, το μαραίνω , απλά δεν το αφήνω να πάρει χρώμα και μετά προσθέτω το ρύζι. Ανακατεύω συνέχεια μέχρι το ρύζι να άρχισε να γίνεται διάφανο, σβήνω με το κρασί , αφήνω δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, και μετά προσθέτω τον ζωμό κότας( σε καυτό νεράκι διάλυα ένα κύβο κνορ). Μόλις απορροφηθούν τα υγρά , σβήνω και το αφήνω στην άκρη.

Προετοιμάζω την κολοκύθα, την πλένω , την καθαρίζω και την κόβω κομμάτια ,έπειτα την τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα, πασπαλίζω με αλάτι –πιπέρι –ζάχαρη καστανή –και τριμμένο ξερό κόλιανδρο. Την βάζω στον φούρνο και την ψήνω για 15-20 λεπτά στους 190 βαθμούς στο  αερόθερμο.

Τελείωμα του πιάτου μας…..( φτιάχνω δυο μερίδες)

Σε ένα τηγάνι προσθέτω λίγο ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτω κρεμμύδι σε κυβάκια (περίπου 80 γρ.), 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη με την λάμα του μαχαιριού μας, και σοτάρω σε δυνατή φωτιά, έπειτα προσθέτω την κολοκύθα σε χοντρά καρέ (μεγάλους κύβους), αφήνω περίπου 1 λεπτό ακόμα και μετά σβένω με 1 σφηνάκι λευκό κρασί. Προσθέτω ζωμό τόσο ώστε να καλύπτει τα υλικά μας, και βάζω 4 κουτάλες ρύζι. Άφηνε να βράσει ανακατεύοντας συχνά, όταν αρχίσει να απορροφά τα υγρά, το βγάζω από την φωτιά, προσθέτω το βούτυρο κρύο σε κύβους, την παρμεζάνα , και ανακατεύω συνέχεια. Τελειώνω το ριζότο προσθέτοντας 2 κουταλιές μασκαρπόνε και καρυκεύω ( αλάτι –φρέσκο πιπέρι). Στήνω το πιάτο και από πάνω πασπαλίζω με ψιλοκομμένο σύγκλινο Μάνης που το έχω περάσει στο τηγάνι για να γίνει crispy ( απλό σοτάρισμα σε λίγο ελαιόλαδο).

Καλή σας επιτυχία! Αθανάσιος Πλάκας, Αρχισυντάκτης και Ιδρυτής του «Σεφ στο Σπίτι». Info: www.chefstospiti.gr , email: info@chefstospiti.gr , Tel: 213 0244140

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.