COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Χορτόπιτα με πράσα και σέσκουλα


9 Απριλίου 2015

8411f58eea007f183786b9e39178b88c.jpg

Υλικά για τη ζύμη

  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 1/2 φλ. περίπου χλιαρό νερό
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)
  • αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι 
  • 1 ματσάκι σέσκουλα (μόνο τα φύλλα)
  • 4 πράσα (το άσπρο μέρος)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 2/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση ζύμης

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, ανοίγετε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνετε για 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά ούτε πολύ σφιχτή) και να μην κολλάει.

Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά. Τη χωρίζετε σε 12 μπαλάκια και πλάθετε χωριστά κάθε μπαλάκι. Κάθε φορά που παίρνετε ένα μπαλάκι σκεπάζετε με μια πετσέτα τα υπόλοιπα μπαλάκια. Το βάζετε σε καθαρό τραπέζι, ρίχνετε αλεύρι πάνω κάτω και με τον πλάστη αρχίζετε το άνοιγμα του φύλλου.

Για να ανοίξετε το φύλλο, μετακινείτε τον πλάστη πάνω κάτω στο μπαλάκι ζύμης ρίχνοντας κάθε τόσο αλεύρι ή νισεστέ, για να γίνει ένα φύλλο με ομοιόμορφο πάχος. Αφού ανοίξετε λίγο το φύλλο, το τυλίγετε γύρω από τον πλάστη και τον μετακινείτε πάνω κάτω πιέζοντας με τα δάχτυλα σας το φύλλο για να ανοίξει. Ανάλογα με την πίτα που θα φτιάξετε, φροντίστε το πόσο παχύ θα είναι και το φύλλο.

Tip: Για να μην κολλήσουν τα φύλλα που ανοίγετε τα βάζετε αμέσως στο ταψί και τα λαδώνετε.

Εκτέλεση πίτας

Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι, τα πράσα, τα σέσκουλα, τον άνηθο, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια.

Τα ψιλοκόβετε και τρίβετε το ξερό κρεμμύδι. Τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αλατίζετε. Τα στύβετε με τα χέρια σας 2-3 φορές, για να φύγουν τα υγρά.

Στη συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πιπέρι, λίγο αλάτι, αν χρειάζεται, και ανακατεύετε καλά, για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Λαδώνετε ένα ταψί, βάζετε ένα φύλλο το λαδώνετε και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα φύλλα. Βάζετε 6 φύλλα κάτω λαδωμένα, τη γέμιση και κατόπιν τα υπόλοιπα φύλλα επίσης λαδωμένα. Χαράζετε την πίτα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200°C φούρνο, στον αέρα, για 50-60 λεπτά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.