COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

#tsoulomageiremata: H καλύτερη συνταγή για φαλάφελ


17 Μαΐου 2016

Τρομερός μεζές και πολύ θρεπτικός το φαλάφελ. Φαγητό που στα ελληνικά σημαίνει πιπέρι και επί της ουσίας είναι ένας ρεβυθοκεφτές.

Υλικά

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 3 κσ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ½ κσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¾ κγ. αλάτι
  • 2 κγ. κύμινο τριμμένο
  • 1 κγ. κόλιανδρο τριμμένο
  • 1/4 κγ. πιπέρι
  • 1/4 κγ. πιπέρι κόκκινο
  • 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το dip γιαουρτιού

  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ αγγούρι κομμένο σε κυβάκια 5χιλ.
  • 2 πρέζες κύμινο
  • χυμό και ξύσμα από 1 lime
  • αλάτι – πιπέρι

02Εκτέλεση 

Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με κρύο νερό τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ένα βράδυ. Έπειτα τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ενωθεί, δεν θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή πρέπει να έχει μερικά κομματάκια. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και σε μικρό multi απλά δουλεύουμε με δόσεις σιγά-σιγά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα για να δέσει η ζύμη. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε να τηγανίσουμε τα φαλάφελ. Το κάθε φαλάφελ είναι περίπου 2 κσ. πλάθουμε σε κεφτέδες και τα πιέζουμε λίγο στο κέντρο, τηγανίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και με τη βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας αφαιρούμε τα φαλάφελ από τη κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε αμέσως με το dip γιαουρτιού.

Εκτέλεση για το dip

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ κύμινο και σκεπάσουμε τη γεύση από τα φαλάφελ.

03

#tsoulotip: Μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία του λαδιού να μην είναι πολύ δυνατή και κάψει από έξω τα φαλάφελ και μέσα είναι ωμά. Μερικοί βάζουμε και σόδα μέσα στη ζύμη για να είναι πιο αφράτοι, πιστεύω ότι και χωρίς σόδα είναι και πάλι αφράτοι, εσείς βέβαια αν θέλετε βάζετε για αυτή τη ποσότητα είναι ¼ κγ σόδα.

Photo Credit: Alexei Siozov for jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.