Φτιάχνουμε τα πιο λαχταριστά λαζάνια με σολομό και ρικότα 

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

Τον 8ο αιώνα π.Χ., οι πρώτοι Έλληνες έποικοι που μετανάστευσαν στην Ιταλία μετέφεραν μαζί τους και το λάγανον το οποίο μετονομάστηκε σε Laganum, που είναι τα σημερινά γνωστά μας λαζάνια.

Η σημερινή συνταγή είναι πεντανόστιμη και ιδανική για αυτές τις μέρες που θέλουμε να νιώσουμε θαλπωρή.

Υλικά

250 γρ. λαζάνια

500 γρ. ρικότα αγελαδινού γάλακτος

2 κρεμμυδάκια

500 γρ. καπνιστό σολομό

700 ml μπεσαμέλ

50 ml γάλα

2 φακελάκια σαφράν

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λάδι. Βάζουμε τη ρικότα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να βράσει και προσθέτουμε το σαφράν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
 
Σε ένα ταψί απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ και απλώνουμε μία στρώση από τα λαζάνια ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Προσθέτουμε λίγες κουταλιές ρικότα, λίγο σολομό και λίγο μπεσαμέλ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 200 ° C για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για περίπου 15 λεπτά, στη συνέχεια σερβίρουμε.