COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Τέλειες πατάτες au gratin με τυριά


14 Ιανουαρίου 2021

Τέλειες πατάτες au gratin με τυριά

Μα μπορεί κανείς ν’ αντισταθεί στο κάλεσμα του au gratin; Σκεφτείτε με πόση απόλαυση θα σπάσετε αυτή την τυρένια κρούστα, για να δαγκώσετε την πρώτη, την πιο μαγική μπουκιά.

Υλικά 

400 γρ πατάτες

150 ml γάλα

100 ml κρέμα γάλακτος

1  αυγό

100 τριμμένα ανάμεικτα τυριά της αρεσκείας μας 

Μοσχοκάρυδο για γεύση (τριμμένο)

1 σκελίδα σκόρδο

1 πρέζα αλάτι

Βούτυρο

Εκτέλεση


Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε καλά το μίγμα και μετά προσθέτουμε το αυγό και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα σαν μπεσαμέλ. Όταν γίνει λίγο πιο παχιά απενεργοποιούμε τη φωτιά και αφήνουμε την στην άκρη.

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Παίρνουμε δυο μικρά ταψάκια ή μπολάκια που να μπαίνουν στον φούρνο και βάζουμε στο καθένα από λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο. Στη συνέχεια στρώνουμε σε κάθε σκεύος τις μισές πατάτες και τις καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα της μπεσαμέλ και τα τυριά. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πατάτες και την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τα τυριά.

Στο τέλος προσθέτουμε λίγο βουτύρου στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μεταφοράς στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά . Τα τελευταία 10 λεπτά αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου. 

Photo credits://www.ricettedalmondo.it/

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.