Αφράτα ψωμάκια με γάλα  

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Φτιάχνουμε πολύ εύκολα τα δικά μας ψωμάκια που γίνονται πολύ αφράτα και νόστιμα!

Υλικά

1 κ. αλεύρι

600ml γάλα

50γρ. μαγιά

150γρ. βούτυρο

80γρ. ζάχαρη

20γρ. αλάτι

1 κρόκος αβγού (από πάνω για χρώμα)

Εκτέλεση 

Λιώνετε τη μαγιά μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη στο γάλα, το οποίο έχετε ζεστάνει τόσο ώστε να είναι χλιαρό. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο. Σ’ ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι σχηματίζοντας βουναλάκι και στο κέντρο του ανοίγετε μια λακκούβα.

Ρίχνετε τα υγρά κι ανακατεύετε σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ομοιογενής. Κόβετε τη ζύμη σε μικρά κομματάκια των 45-50γρ. και τα πλάθετε μπαλίτσες. Τα τοποθετείτε σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνετε σκεπασμένα με μια υγρή πετσέτα για μία ώρα. Τα αλείφετε με κρόκο αβγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά. 

Extra tip: Για αλμυρά ψωμάκια ακολουθείτε την ίδια διαδικασία αφαιρώντας τη ζάχαρη και προσθέτοντας 15γρ. αλάτι.