COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πιο νόστιμα φαγητά χωρίς γλουτένη


15 Νοεμβρίου 2021

Τα πιο νόστιμα φαγητά χωρίς γλουτένη

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες λέξεις των τελευταίων ετών είναι αυτή της «γλουτένης». Αρκεί να την γκουγκλάρετε και θα διαπιστώσετε τον όγκο πληροφοριών που θα εμφανιστεί μπροστά σας. 

Πραγματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το νέο trend στη διατροφή, η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι μια ιδιοτροπία ή μια μέθοδος για να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά αποτελεί το μοναδικό όπλο που διαθέτουν όσοι έχουν κοιλιακοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη για να παραμείνουν υγιείς. 

Τούτου λεχθέντος, είναι προφανές ότι κάθε άτομο με κοιλιοκάκη δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο τι τρώει και στην περιβαλλοντική και διασταυρούμενη μόλυνση. Όμως σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει θυσίες, κυρίως όσο αφορά το φαγητό. Γι αυτό και παρακάτω σας έχουμε 4 υπέροχες συνταγές χωρίς γλουτένη για να απολαμβάνετε το φαγητό έτσι όπως σας αξίζει. 

Σπαγγέτι gluten free με μπιφτέκι κοτόπουλου, με βρώμη και λαχανικά, μπρόκολο και σάλτσα λευκού κρασιού

jenny.gr

Τα κοτόπουλα Αγγελάκης πρωτοπορούν για ακόμη μια φορά, δημιουργώντας προϊόντα χωρίς γλουτένη, για εκείνους που ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή αλλά δεν θέλουν να στερηθούν τη γεύση.  

Το χειροποίητο Μπιφτέκι από Ελαιοπουλάκι® ζυμώνεται με βιολογική βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, αγνό ελαιόλαδο και κουρκουμά, διατηρεί όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει το κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι®, ενώ παράλληλα είναι gluten free, αποτελώντας ιδανική λύση για όσους επιλέγουν διατροφή χωρίς γλουτένη.

Χωρίς συντηρητικά, αποτελεί ένα πλήρες, ισορροπημένο, γεύμα που συνδυάζει τη ζωική πρωτεΐνη με τις φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά του ελαιόλαδου και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουρκουμά. 

Καταναλώνοντας μόλις 100g Ελαιοπουλάκι, μπορούμε να καλύψουμε περίπου το 49% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας Σεληνίου για τον οργανισμό μας και συμβάλουμε:

- στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού

- στη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

- στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρες (αντιοξειδωτική δράση)

- στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και των νυχιών

Πώς θα το φτιάξουμε; 

Υλικά 

500 γρ. Σπαγγέτι Gluten Free

500 γρ. Μπιφτεκι Κοτόπουλου Ελαιοπουλάκι με βρώμη, λαχανικά και Ελαιόλαδο Gluten Free

1  μεγάλο κρεμμύδι

1  λεμόνι

150 γρ. κρασί λευκό

1 μεγάλο μπρόκολο

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Τοποθετούμε το μπιφτέκι κοτόπουλου σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 25’.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα.

Προσθέτουμε τους ανθούς από το μπρόκολο και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε νερό μέχρι την μέση.

Βράζουμε με καπάκι μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι, καθώς και το χυμό του.

Πολτοποιούμε λίγο από το μπρόκολο με ένα ραβδομπλέντερ και δένουμε την σάλτσα μας, προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το μπιφτέκι συνοδευόμενο από τα ζυμαρικά και προσθέτουμε λίγο αγνό παρθένο αγουρέλαιο για το τελείωμα.

Πικάντικα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη με γαρίδες και λαχανικά

jenny.gr

Υλικά

400 γρ. ζυμαρικά χωρίς γλουτένη    

400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες 

2 κολοκυθάκια 

Ντοματίνια

1 πράσο

1 φλυτζάνι κονιάκ

3 φύλλα βασιλικού

½ κ.γ πάπρικα σε σκόνη (πικάντικη)

Ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά τις γαρίδες μαζί με την πάπρικα, το σκόρδο και μισό φλυτζάνι κονιάκ. Στη συνέχεια βάζουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα σε ένα μπολ.

Κόβουμε τα λαχανικά σε λωρίδες, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι και βασιλικό και τα μαγειρεύουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο κονιάκ και τα ντοματίνια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες στα λαχανικά.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε. 

Σπιτικά νιόκι χωρίς γλουτένη

jenny.gr

Υλικά 

200 γρ. πατάτες

50 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

1 κρόκο αυγού

Αλάτι, πιπέρι

Λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες και, μόλις μαλακώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε μια συμπαγή και ομοιογενή ζύμη. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και στη συνέχεια σχηματίζουμε ρολά, τα οποία κόβουμε κυλίνδρους μήκους περίπου 2 εκ. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, δίνουμε στα νιόκι το τυπικό τους σχήμα.

Βράζουμε τα νιόκι σε άφθονο αλατισμένο νερό και, καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Τέλος, σερβίρουμε με καρυκεύματα κατά βούληση ή σκέτα με τριμμένη παρμεζάνα . Καλή απόλαυση.

Ρολό Κοτόπουλου Χειροποίητο Γεμιστό 

jenny.gr

Το ρολό κοτόπουλο είναι το απόλυτο γεύμα. Και εάν είναι Αγγελάκης τότε η ποιότητα αλλά και η γεύση είναι εξασφαλισμένα. Μάλιστα το συγκεκριμένο εκτός του ότι  είναι μαριναρισμένο σε ζωμό φρέσκιας ντομάτας και γεμιστό με μπέικον και gouda, αποτελεί επίσης την κατάλληλη επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Το μόνο που χρειάζεται για να το απολαύσετε είναι να το ψήσετε για 80 λεπτά στους 180˚C σε προ θερμασμένο φούρνο.

Φυσικά εάν θέλετε μπορείτε να το συνοδέψετε με ζουμερές πατάτες στον φούρνο. Δείτε παρακάτω πώς θα το φτιάξετε. 

Υλικά 

Ρολό Κοτόπουλου Χειροποίητο Γεμιστό 

600 γρ. πατάτες

70 ml λευκό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

Τον χυμό από 2 λεμόνια

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

Ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις πλένουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και τις ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον χυμό ενός λεμονιού, το κρασί και λίγο νερό. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το μίγμα στις πατάτες. 

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και από πάνω τοποθετούμε το ρολό κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 1 ώρα. 

Ξεσκεπάζουμε, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο στις αντιστάσεις πάνω κάτω για άλλα 40-45 λεπτά.  

Μόλις είναι έτοιμο το κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε. 

Το ρολό κοτόπουλο Αγγελάκης χωρίς γλουτένη είναι τόσο νόστιμο και εύκολο  που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια. 

Επειδή όμως έχει έρθει ο Νοέμβριος και σε λίγες ημέρες θα μπούμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, θα έλεγε κανείς ότι ήδη σκεφτόμαστε τις συνταγές για το γιορτινό τραπέζι και ήδη έχουμε ανοίξει τα σημειωματάρια συνταγών, αναζητώντας τις πιο νόστιμες και ευπαρουσίαστες συνταγές.

Γιατί τι πιο όμορφο από τα αρώματα των παραδοσιακών εδεσμάτων που λιγώνουν τους καλεσμένους μας και ζεσταίνουν την σπιτική ατμόσφαιρα. Αν λοιπόν θέλετε ένα νόστιμο φαγητό από τα  λίγα, με γεύση και αρώματα Χριστουγέννων αλλά και ένα εύκολο και γρήγορο κοτόπουλο για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι, ο Αγγελάκης σας έχει τη λύση, με το ρολό γιορτινό, με κοτόπουλο gluten free. 

jenny.gr

Μια συνταγή τόσο νόστιμη που θα ικανοποιήσει και τους απαιτητικούς ουρανίσκους. Αν θέλετε να μάθετε πώς θα ετοιμάσετε αυτό το πεντανόστιμο ρολό γιορτινό,  πατήστε εδώ και δείτε τα βήματα της συνταγής.

Γιατί μπορεί να έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Eχετε όμως την επιλογή του να μπορείτε να φτιάξετε απολαυστικά φαγητά χωρις γλουτενη για εσάς και τους αγαπημένους σας.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.