COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

4 ξεχωριστές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι


JTeam

23 Δεκεμβρίου 2021

4 ξεχωριστές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Έφτασε ο Δεκέμβριος και στο μυαλό μας υπάρχει μόνο μία σκέψη: «Χριστούγεννα!» Ήρθε επιτέλους αυτή η ώρα για την πιο όμορφη, πιο παιχνιδιάρα, αλλά και πιο «ζεστή» εποχή του χρόνου.

Μόνο στο άκουσμα της λέξης, όλες μας οι αισθήσεις πλημμυρίζουν. Το άρωμα από τα κουλουράκια κανέλας, τα ζεστά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, το ξύλο που σιγοκαίει στο τζάκι, ο ήχος από τα γέλια των παιδιών, η μελωδία των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Ένα σωρό όμορφα συναισθήματα ξεδιπλώνονται, έντονες εικόνες με όμορφα στολίδια και στιγμές αγάπης και προσφοράς. Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλά μια εποχή, είναι συναίσθημα.

Με την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου στο κατώφλι, νιώθουμε την ανάγκη να μπούμε σε αυτό το κλίμα όσο πιο νωρίς μπορούμε. Στολίζουμε το σπίτι και ξεκινάμε να κάνουμε σχέδια για το πώς και με ποιους θα περάσουμε τις φετινές γιορτές. Και φυσικά ξεκινάμε την προετοιμασία για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αν λοιπόν ακόμα αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε για το τραπέζι των Χριστουγέννων ώστε να αφήσετε ικανοποιημένους όλους τους καλεσμένους σας, μην ανησυχείτε. Σας έχουμε ετοιμάσει ένα υπέροχο μενού που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και...καλή σας απόλαυση.

Για πρώτο πιάτο δεν θα μπορούσε είναι άλλο από τη γευστικότατη κολοκυθόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Θα τη λατρέψετε. Ας δούμε τη συνταγή.

Υλικά

600 γρ. κολοκύθα

½ μπουκάλι ξηρό λευκό κρασί

6 κ. της σούπας ελαιόλαδο

½ κρεμμύδι

5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι

1 κρεμμύδι

50 γρ. βούτυρο

3 κ. της σούπας μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια κόβουμε την κολοκύθια σε κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το θυμάρι, το κρεμμύδι και την κολοκύθα και τα σοτάρουμε για 7 λεπτά. Τέλος σβήνουμε με το κρασί.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για μισή ώρα. Όταν η κολοκύθα έχει μαλακώσει, χτυπάμε τη σούπα με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ.

Για το καραμελώμενο κρεμμύδι: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε για 7 λεπτά περίπου, ώστε να τσιγαριστεί καλά.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ μαζί με τα καραμελώμενα κρεμμύδια.

Για το κυρίως πιάτο, που είναι και ο βασιλιάς ή βασίλισσα του τραπεζιού, κάθε χρόνο επιλέγουμε τα κοτόπουλα Αγγελάκης και συγκεκριμένα το Ελαιοπουλάκι®.

Γιατί το Ελαιοπουλάκι®; Γιατί δεν είναι ένα απλό κοτόπουλο, είναι ένα μοναδικό κοτόπουλο καθώς εκτρέφεται, στις ιδιόκτητες φάρμες Αγγελάκης στην Εύβοια, με 100% φυτικές τροφές, με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι και το αγνό ελαιόλαδο, που συμβάλλουν στη μοναδική γεύση και την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του.

Εκτός από την εξαιρετική γεύση που το διακρίνει, το κρέας του αποτελεί πηγή Σεληνίου, ένα ιχνοστοιχείο με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλα σπορέλαια έχει σημαντικά υψηλότερη θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, που βοηθάει την καλύτερη απορρόφηση του Σεληνίου που περιέχεται στα δημητριακά, με αποτέλεσμα να προσδίδει στο κρέας του κοτόπουλου αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το Ελαιοπουλάκι χάρη στην μοναδική γεύση και ζουμερή υφή του αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η κατανάλωση του, αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο καθημερινό μας τραπέζι όσο και τις ημέρες των γιορτών.

Και επειδή μας αρέσουν όλες οι συνταγές με το κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι®, δεν μπορούσαμε να μείνουμε μόνο σε μια, και έτσι σας προτείνουμε 2 πεντανόστιμα κυρίως πιάτα για το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Ολόκληρο κοτόπουλο στον φούρνο με λαχανάκια Βρυξελλών και κολοκύθα

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι Αγγελακης

2 κουταλιές φασκόμηλο χοντροκομμένο

2 κουταλιές δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

60 γραμμάρια ελαιόλαδο

2 κουταλιές μέλι

1 κουταλιά μουστάρδα Dijon

Για τα λαχανικά:

800 γραμμάρια λαχανάκια Βρυξελλών

800 γραμμάρια κολοκύθα

1 λεμόνι ξύσμα

150 γραμμάρια κοτόπουλο ζωμό

40 γραμμάρια ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό κόβετε τα μισά λαχανάκια Βρυξελλών στη μέση και την κολοκύθα σε κύβους ίσου μεγέθους με τα λαχανάκια.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα 40 γραμμάρια ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με την κολοκύθα για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στη συνέχεια σβήνουμε με το ζωμό κοτόπουλο και τοποθετούμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί.

Για το κοτόπουλο τοποθετούμε σε ένα μπολ το ψιλοκομμένο φασκόμηλο μαζί με το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, βγάζουμε το σχοινάκι με το οποίο είναι δεμένα τα πόδια του κοτόπουλου χωρίς να το αφαιρέσουμε τελείως, το πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά, αλείφουμε εσωτερικά το μείγμα των μυρωδικών και δένετε πάλι τα πόδια του κοτόπουλο με το σχοινάκι.

Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και την μουστάρδα Dijon και ανακατεύουμε καλά.

Αλείφουμε με το μείγμα καλά το εξωτερικό μέρος του κοτόπουλου, τοποθετούμε το κοτόπουλο στο αντικολλητικό ταψί με τα λαχανικά και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 55-60 λεπτά, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.

Τα τελευταία λεπτά μπορούμε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τον φούρνο, το τοποθετείτε σε μία μεγάλη πιατέλα μαζί με τα λαχανικά και το σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού συνοδεύοντας το με gravy sauce.

Γιορτινό κοτόπουλο γεμιστό με συκωτάκια και σάλτσα gravy από τη food blogger funky cook

Υλικά

1 κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης

Για τη μαρινάδα:

200 ml χυμό πορτοκάλι

3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση

1 κ.γ. πιπέρι κόκκους

2-3 μπαχάρι κόκκους

1 κ.σ ζάχαρη καστανή

Δενδρολίβανο φρέσκο

Θυμάρι φρέσκο

Νερό κρύο

Για την επάλειψη:

2 κ.σ. μέλι

50 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου

½ κ.γ. μουστάρδα σκόνη ή 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν

½ κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αλάτι

Για τη γέμιση:

250 γρ. εντόσθια κοτόπουλου Αγγελάκης

50 γρ. φρούτα ξερά

4 κάστανα βρασμένα

1 κ.σ. κουκουνάρι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 δαφνόφυλλο

1 θυμάρι κλωναράκι

2-3 μπαχάρι κόκκους

1 μικρό κανέλα ξυλάκι

1 κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο

50 ml χυμό πορτοκάλι

30 ml κονιάκ

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αλάτι

Για τη σάλτσα gravy:

300-350 ml ζωμό κοτόπουλου

1 κ.γ. κόρν φλάουρ

20 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή

2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire

50 γρ. χυμό πορτοκάλι

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αλάτι

Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κοτόπουλο συμπληρώνοντας με όσο κρύο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 8 ώρες.

Κατόπιν βγάζουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε, εξωτερικά, με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό του.

Για τη γέμιση: Στο πολυμηχάνημα (multi) ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι. Επίσης, ψιλοκόβουμε και κάνουμε σαν κιμά τα συκωτάκια.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 2-3’. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κονιάκ, το χυμό και μαγειρεύουμε για 5’.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρούμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο.

Γεμίζουμε και δένουμε το κοτόπουλο με σπάγκο.

Για την κρούστα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μείγμα μπαχαρικών, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Το ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15’.

Κατόπιν χρησιμοποιώντας 2-3 κλαράκια δενδρολίβανου σαν πινέλο το αλείφουμε με το μείγμα επάλειψης, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε ανά 20’ και για όσο ψήνεται το κοτόπουλο, περίπου 1.40’.

Για τη σάλτσα gravy: Μαζεύουμε τα υγρά που έχει βγάλει το κοτόπουλο στο ταψί, τα «περνάμε» από σίτα και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.

Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με όλα τα υπόλοιπα υλικά, σιγοβράζοντάς μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη ζεστή σάλτσα.

Και επειδή τις γιορτινές μέρες τα γλυκά έχουν την τιμητική τους, εκτός από τα συνηθισμένα, σας προτείνουμε έναν φανταστικό χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας… Ας δούμε τη συνταγή.

Υλικά

4 αυγά

120 γρ ζάχαρη

80 γρ αλεύρι

40 γρ αλεύρι φουντουκιού

Για τη ganache:

250 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας

250 γρ φρέσκια κρέμα γάλακτος

50 γρ βούτυρο

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα ετοιμάζουμε τη ganache γιατί πρέπει να έχει αρκετό χρόνο να κρυώσει και να σκληρύνει ελαφρώς. Για να τη φτιάξουμε, λιώνουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και στο μεταξύ ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.

Μόλις λιώσει τελείως η σοκολάτα και ανακατευτεί καλά, περιχύνουμε τη φρέσκια κρέμα σιγά σιγά πάνω από τη σοκολάτα, προσέχοντας να ανακατευτεί και να ενσωματωθεί καλά.

Εν τω μεταξύ, κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το αφήνουμε να μαλακώσει.

Στη συνέχεια το προσθέτουμε στη σοκολάτα και τη σαντιγί λιώνοντάς το και ενσωματώνοντάς το απαλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και όταν δεν είναι πια ζεστή τη βάζουμε στο ψυγείο ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Η κρέμα είναι έτοιμη όταν η σύστασή της είναι παρόμοια με αυτή ενός άλειμματος. Ενώ η κρέμα έχει τη σωστή σύσταση, μπορούμε να ξεκινήσετε την προετοιμασία της ζύμης του μπισκότου.

Χωρίζουμε το ασπράδι από τους κρόκους και τους προσθέτουμε στη ζάχαρη. Χτυπάμε το μίγμα με τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη με τη βοήθεια ενός μίξερ μέχρι να πάρει μια αφρώδη υφή και πιο ανοιχτό χρώμα. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μπολ μέχρι να σφίξουν και τα προσθέτουμε στο μίγμα με τους κρόκους.

Μόλις ενσωματωθούν καλά και τα τρία υλικά, προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε προηγουμένως ανακατέψει με το αλεύρι φουντουκιού. Ανακατεύουμε τα πάντα πολύ απαλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και ισιώνουμε με μια σπάτουλα, παίρνοντας ένα μείγμα πάχους 1 εκ . περίπου. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά και παρακολουθούμε προσεκτικά το μαγείρεμα για να μην στεγνώσει πολύ η ζύμη του μπισκότου.

Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και γυρίζουμε το ταψί πάνω από ένα υγρό πανί: αυτό μας επιτρέπει να τυλίξουμε τον κορμό χωρίς να σπάσουμε τη ζύμη. Στη συνέχεια τυλίγουμε το μπισκότο στο πανάκι και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου δέκα λεπτά.

Μόλις η κρέμα ganache φτάσει στο σωστό βαθμό ψύξης, ξετυλίγουμε το μπισκότο, απλώνουμε την κρέμα, όχι όλη όμως, και στη συνέχεια τυλίγουμε ξανά σε ρολό, κόβοντας τις άκρες σε πάχος 2 cm.

Καλύπτουμε το εξωτερικό του κορμού με την υπόλοιπη κρέμα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Με ένα πιρούνι, μπορούμε να σχηματίσουμε ραβδώσεις παρόμοιες με αυτές ενός πραγματικού κορμού .

Πριν το σερβίρουμε είναι σημαντικό να ξαναβάλουμε το γλυκό στο ψυγείο ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη σύσταση και μετά μπορούμε να προσθέσουμε διακοσμητικά όπως maron glace, χρωματιστά αστέρια, φουντούκια ή ότι άλλο προτείνει η φαντασία σας.

Το τραπέζι είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί όλους. Οι αναμνήσεις των όμορφων δείπνων με φίλους και συγγενείς κάτω από την γιορτινή ατμόσφαιρα με τα κλασικά αγαπημένα γιορτινά τραγούδια και η μυρωδιά των αγαπημένων μας εδεσμάτων πάντα θα μας έλκουν και θα μας κάνουν κάθε χρόνο να ανυπομονούμε για αυτή την γιορτή.

Καλά Χριστούγεννα!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.