Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.
Η επιλογή του μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Υλικά
1 1/2 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος ή παστός κομμένος σε κομμάτια
Αλεύρι για το πανάρισμα
Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
330 ml μπύρα
140 γραμμάρια αλεύρι
170 γραμμάρια κορν φλάουρ
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδαλιά
5 σκελίδες σκόρδο
3 πατάτες βρασμένες
1/2 ψωμί μπαγιάτικο μόνο τη ψίχα
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και μετά τις καθαρίζουμε. Εν τω μεταξύ μουσκεύουμε τη ψίχα και τη στραγγίζουμε. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τη ψίχα και τις πατάτες και χτυπάμε. Ύστερα προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι και το ξύδι και συνεχίζουμε να χτυπάμε ενώ προσθέτουμε σταδιακά το λάδι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Στη συνέχεια πανάρουμε τον μπακαλιάρο στο αλεύρι, τον ρίχνουμε στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε μαζί με τη σκορδαλιά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.