COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά


JTeam

25 Μαρτίου 2022

Παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά
Από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά.

Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Η επιλογή του μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.

Υλικά

1 1/2 κιλό μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος ή παστός κομμένος σε κομμάτια

Αλεύρι για το πανάρισμα

Ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

330 ml μπύρα

140 γραμμάρια αλεύρι

170 γραμμάρια κορν φλάουρ

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σκορδαλιά

5 σκελίδες σκόρδο

3 πατάτες βρασμένες

1/2 ψωμί μπαγιάτικο μόνο τη ψίχα

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

Αλάτι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και μετά τις καθαρίζουμε. Εν τω μεταξύ μουσκεύουμε τη ψίχα και τη στραγγίζουμε. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τη ψίχα και τις πατάτες και χτυπάμε. Ύστερα προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι και το ξύδι και συνεχίζουμε να χτυπάμε ενώ προσθέτουμε σταδιακά το λάδι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Στη συνέχεια πανάρουμε τον μπακαλιάρο στο αλεύρι, τον ρίχνουμε στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε μαζί με τη σκορδαλιά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.