COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Καπονάτα: Η συνταγή για τη διάσημη, γλυκόξινη σάλτσα της Σικελίας


JTeam

7 Απριλίου 2022

Καπονάτα: Η συνταγή για τη διάσημη, γλυκόξινη σάλτσα της Σικελίας
www.fiordifrolla.it
Η καπονάτα είναι μια πραγματική σπεσιαλιτέ της γαστρονομικής παράδοσης της Σικελίας, την οποία μπορούμε να τη συνδυάσουμε με ζυμαρικά, κοτόπουλο ή και σκέτη.

Υπάρχουν 36 διαφορετικές παραλλαγές της συγκεκριμένη συνταγής, όμως όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα κύρια συστατικά είναι λαχανικά διαφορετικών τύπων, όλα κομμένα στο ίδιο μέγεθος.

Η καταγωγή της καπονάτα λέγεται ότι είναι ισπανική, συγκεκριμένα από την περιοχή της Καταλονίας και ήταν σε μορφή σούπας.

Για να ανακαλύψετε όλα τα κόλπα παρασκευής της καπονάτα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Υλικά

2 μελιτζάνες

1 μεγάλο κρεμμύδι

3/4 ντοματίνια χωρίς τους σπόρους και χωρίς τη φλούδα

1 κόκκινη πιπεριά

40 γρ σταφίδες

Ένα ματσάκια σέλινο

100 γρ πράσινες ελιές ολόκληρες χωρίς κουκούτσι

30 γρ κουκουνάρι

1 κουταλιά της σούπας κάπαρη

Ελαιόλαδο

3-4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη

Κρασί Marsala

Αλάτι

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε την καπονάτα, μουλιάζουμε πρώτα την κάπαρη στο νερό για 10 λεπτά και τις σταφίδες στο κρασί Marsala για 30 λεπτά. Στη συνέχεια κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά, ώστε να χάσουν το περιττό νερό. Μόλις περάσει η ώρα τις ταμπονάρουμε και τις κόβουμε σε κύβους.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε το κοτσάνι του σέλινου σε λωρίδες και μετά την πιπεριά σε τετράγωνα κομμάτια.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τρεις κουταλιές της σούπας λάδι, προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τις μελιτζάνες, λίγες τη φορά, προσέχοντας να είναι δυνατή η φωτιά και γυρνώντας τις, ώστε να γίνει τραγανή κρούστα. Ύστερα τις μεταφέρετε σταδιακά σε ένα απορροφητικό χαρτί.

Σε αυτό το σημείο συνεχίζουμε και σοτάρουμε σέλινο και το κρεμμύδι, ρίχνοντας λάδι στο ίδιο τηγάνι. Δύο λεπτά πριν είναι έτοιμα τα λαχανικά προσθέτουμε το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε, ώστε να καβουρδιστεί και μετά προσθέτουμε την κάπαρη, τις καλά στυμμένες σταφίδες και τις ελιές. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε 3 ή 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, το κακάο και το μέλι. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά, ανάβουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 3 λεπτά, ίσα ίσα να εξατμιστεί το ξύδι.

Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε μερικά ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού για γεύση. Αφήνουμε την καπονάτα να ξεκουραστεί για λίγες ώρες ή καλύτερα την σερβίρουμε την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.