Το κους κους χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε πολλά πιάτα και υπάρχει και ως κυρίως φαγητό στις κουζίνες πολλών χωρών ιδιαίτερα στην Αφρική και Μέση Ανατολή. Μάλιστα σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής του κους κους είναι το βασικό πιάτο στο οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής. Ενώ στο Μαρόκο η λέξη κους κούς είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό.
Σήμερα φτιάχνουμε μια απολαυστική σαλάτα με αυτό το υπέροχο ζυμαρικό.
Υλικά
250 γρ. κους κους
4 ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 αγγούρι
10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
Ένα μάτσο σχοινόπρασο
Λίγα φύλλα δυόσμου
Μια χούφτα σταφίδες
Για τη σάλτσα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, ο χυμός
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Αρχικά μαγειρεύουμε το κους κούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε μια κουταλιά φυτική μαργαρίνη, ανάβουμε τη φωτιά και το σοτάρουμε.
Εν τω μεταξύ βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν για περίπου δέκα λεπτά, μετά τις στραγγίζουμε και τις στύβουμε καλά.
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τους σπόρους και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζουμε την πιπεριά, ξεφλουδίζουμε το αγγούρι, αφαιρώντας το κεντρικό μέρος με τους σπόρους και τα κόβουμε και τα δύο σε κύβους. Τέλος, κόβουμε το σχοινόπρασο σε μικρά κομμάτια.
Τώρα μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σάλτσα βάζοντας σε ένα μπολ το λάδι, τον χυμό από το λεμόνι και αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά. Ύστερα προσθέτουμε τα λαχανικά, το σχοινόπρασο και το κουσκούς, ανακατεύουμε τα πάντα και τελειώνουμε με μερικά φύλλα μέντας. Αφήνουμε τη σαλάτα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.