COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Vegan αλμυρή τάρτα με τόφου, σπανάκι και καραμελωμένα καρότα


JTeam

4 Μαΐου 2022

Vegan αλμυρή τάρτα με τόφου, σπανάκι και καραμελωμένα καρότα
Μια νόστιμη αλμυρή τάρτα που παρασκευάζεται μόνο με φυτικά υλικά.

Το μυστικό συστατικό; Το τόφου, που δίνει στη γέμιση μια απαλή και συμπαγή υφή και δένει τέλεια όλα τα άλλα υλικά.

Το τόφου είναι ένα από εκείνα τα συστατικά που συχνά υποτιμώνται. Αντικειμενικά, δεν έχει ιδιαίατερη γεύση, ούτε τρώγεται τόσο εύκολα στη φυσική του μορφή. Αλλά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, και αυτό είναι ότι παίρνει τη γεύση από αυτό με το οποίο είναι καρυκευμένο, επομένως είναι εύκολο να το κάνετε πραγματικά νόστιμο. Επιπλέον, η συνοχή του το κάνει τέλειο υποκατάστατο του αυγού σε πολλές συνταγές, όπως σε αλμυρές πίτες και τάρτες.

Υλικά

Για τη βάση

250 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως

80 ml ελαιόλαδο

100 ml νερό

1 πρέζα αλάτι

Για τα καραμελωμένα καρότα

3 καρότα

20 ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας

20 ml σιρόπι αγαύης

1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη

Αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση

450 γρ. τόφου

100 γρ. φρέσκο ​​σπανάκι

1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι

200 ​​ml υτική κρέμα

50 ml γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη

3 κουταλιές διατροφική μαγιά

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τα καρότα και το γλάσο. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 20 ml ελαιόλαδο, το σιρόπι αγαύης, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τα σε όχι πολύ χοντρά μπαστουνάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ρίχνουμε από πάνω το γλάσο. Σας συμβουλεύω να κρατάτε τα καρότα κοντά το ένα στο άλλο για να μην διασκορπιστεί πολύ το γλάσο στο τηγάνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι τα καρότα να αρχίσουν να ροδίζουν. Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τη βάση της τάρτας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι και μετά προσθέτουμε το λάδι και το νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη. Τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί έξω από το ψυγείο για περίπου δεκαπέντε λεπτά.

‘Όταν περάσει ο χρόνος ανοίγουμε τη ζύμη, την τοποθετούμε σε μια ελαφρά λαδωμένη φόρμα και κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στατικό φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη.

Όσο η βάση είναι στο φούρνο, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες με λίγο λάδι, μετά προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Εν τω μεταξύ, ταμπονάρουμε το τόφου να φύγει το περιττό υγρό, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στο μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα καλά αναμεμειγμένο και λείο μείγμα. Στη συνέχεια το μεταφέρουμε στο τηγάνι μαζί με το σπανάκι και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.

Γεμίζουμε τη βάση της τάρτα με τη γέμιση τόφου και σπανάκι και τη στρώνουμε με ένα κουτάλι. Από πάνω βάζουμε τα καραμελωμένα ψητά καρότα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.