Η σημερινή τάρτα εκτός από νόστιμη είναι και vegan με, παρασκευάζεται με αλεύρι ημιολικής άλεσης που δίνει στη ζύμη μια τραγανή υφή, ιδανική για να περικλείει τη γέμιση του πράσου.
Για να δώσουμε μια επιπλέον πινελιά, συνδυάσαμε τα πράσα με κομμάτια τόφου που κάνουν τη γέμιση ακόμα πιο νόστιμη και σε συνδυασμό με τη φυτική κρέμα, το φυτικό γάλα και το άμυλο καλαμποκιού δημιουργείται μια κρέμα που δίνει στην αλμυρή πίτα την τέλεια συνοχή.
Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ αλεύρι ημιολικής άλεσης
80 ml ελαιόλαδο
100 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
600 γρ πράσα
200 γρ τόφου
200 ml φυτική κρέμα
100 ml γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μπολ ενός πλανητικού μίξερ με γάντζο βάζουμε όλα τα υλικά για την προετοιμασία της ζύμης. Τα χτυπάμε για περίπου 5-10 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και λεία ζύμη. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση σε θερμοκρασία δωματίου.
Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας τις άκρες και τα πλένουμε με νερό. Αφού καθαριστούν και στεγνώσουν, τα κόβουμε σε κομμάτια μέτριου πάχους και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι με περίπου 3 κουταλιές της σούπας λάδι και το τόφου κομμένο σε κύβους.
Μετά από λίγα λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου δεκαπέντε λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μερικές κουταλιές της σούπας νερό κατά το μαγείρεμα.
Μόλις είναι έτοιμα τα πράσα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη φυτική κρέμα, το γάλα σόγιας και τέλος το άμυλο καλαμποκιού. Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα.
Ύστερα ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη και την τοποθετούμε σε μια ελαφρά λαδωμένη στρογγυλή φόρμα. Τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
Ρίχνουμε τη γέμιση με τα πράσα και το τόφου και ψήνουμε στον φούρνο στους 170°C για 25-30 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου δέκα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και απολαμβάνουμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.