Η σημερινή μανιταρόπιτα είναι πεντανόστιμη και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας, το πρωί, στο brunch, στο μεσημεριανό γεύμα ή στο δείπνο — και είναι νόστιμη και την επόμενη μέρα.
Υλικά
Για τη ζύμη
1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
Για τη γέμιση
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
150 γρ. φρέσκα, φύλλα baby σπανάκι
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
400 γρ. τόφου κομμένο σε κύβους
½ φλιτζάνι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μαγιά
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο
Για το γαρνίρισμα
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τους σπόρους λιναριού και το αλάτι (προαιρετικά). Προσθέτουμε ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο και ¼ φλιτζάνι γάλα σόγιας και ανακατεύουμε ξανά για να σχηματιστεί μια ζύμη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Στη συνέχεια την τοποθετούμε σε ένα ταψί, την τρυπάμε με ένα πιρούνι και την ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 6 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τα μανιτάρια σε φέτες και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φρέσκα φύλλα σπανακιού, μαύρο πιπέρι, αλάτι (προαιρετικά), τη μουστάρδα, πάπρικα, ρίγανη και κουρκουμά και σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε στο μπλέντερ το τόφου, ½ φλιτζάνι γάλα σόγιας, τη μαγιά και τη σάλτσα σόγιας και χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ύστερα προσθέτουμε το μόγμα με το τόφους στο σπανάκι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε όλο το μίγμα στην τάρτα. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά, ακάλυπτα, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κόβουμε και απολαμβάνουμε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.