COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Αυθεντική συνταγή για μεξικάνικο chili con carne


JTeam

16 Νοεμβρίου 2022

 Αυθεντική συνταγή για μεξικάνικο chili con carne
https://blog.giallozafferano.it
Εάν σχεδιάζετε ένα δείπνο με θέμα το Μεξικό τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο γιατί το Chili con carne είναι αυτό που χρειάζεστε.

Το Chili con carne δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πικάντικο στιφάδο από τσίλι (τη διάσημη πιπεριά Χαλαπένιο), κρέας (συνήθως μοσχάρι), ντομάτες, μπαχαρικά και μαύρα φασόλια.

Είναι μια συνταγή που προέρχεται από το βόρειο Μεξικό και το νότιο Τέξαςκαι ως εκ τούτου αποτελεί μέρος της Tex-Mex κουζίνας. Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι πως το Σαν Αντόνιο του Τέξας, ακόμα και σήμερα μπορείτε να δείτε στους δρόμους το "reinas del chili" , δηλαδή τους πλανόδιους πωλητές που ετοιμάζουν το Chili con carne στον δρόμο.

Ας δούμε μαζί αυτή τη νόστιμη συνταγή.

Υλικά

250 γρ μοσχαρίσιο κιμά

200 γρ. σάλτσα ντομάτας

150 γρ, μαύρα φασόλια σε κονσέρβα

2 πιπεριές Χαλαπένιο (45-50 γρ. καθαρού προϊόντος χωρίς κουκούτσια)

2 σκελίδες σκόρδο

2 γαρύφαλλα

75 γρ. λευκό κρεμμύδι

75 γρ. κόκκινο κρεμμύδι

30 γρ. καστανή ζάχαρη

10 γρ. κύμινο

8 γρ. πάπρικα

Ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας καυτερή πιπεριά σε σκόνη

5 γρ. σπόροι κόλιανδρου

Ζωμό λαχανικών προαιρετικά

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κόκκινο κρεμμύδι, το λευκό κρεμμύδι, σκόρδο (μπορείτε να το πολτοποιήσετε και με την πρέσα σκόρδου) και τη μια πιπεριά jalapeno. Θρυμματίζουμε τους σπόρους κόλιανδρου σε ένα γουδί και τους ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ με τα υπόλοιπα μπαχαρικά: την πιπεριά σε σκόνη, πάπρικα και κύμινο.

Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν το τηγάνι ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κιμά και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας. Θα χρειαστούν 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.

Όταν το μείγμα αρχίσει να συρρικνώνεται (αυτό θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά), ρίχνουμε στο κρέας το μείγμα ζάχαρης και μπαχαρικών και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Τέλος, τελειώνουμε με τα μαύρα φασόλια καλά στραγγισμένα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Αν τα φασόλια είναι σκληρά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζωμό λαχανικών, για να έχουμε ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.

Το Chili con carne είναι έτοιμο. Καλή απόλαυση.

Συμβουλές

  • Το Jalapeno είναι μια μεσαίου μεγέθους πιπεριά από τις πιο γνωστές στη μεξικάνικη κουζίνα. Αν αναρωτιέστε πόσο πικάντική είναι, αυτό εξαρτάται από το πόσο ώριμη είναι η πιπεριά. Γενικά στην μεξικάνικη κουζίνα χρησιμοποιείται το πράσινο jalapeno που είναι λιγότερο πικάντικο από το κόκκινο που έχει ήδη ωριμάσει πλήρως.

  • Για το Chili con carne μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μαύρα φασόλια με τα λευκά.

  • Εκτός από την κλασική, υπάρχουν και άλλες εκδοχές που διαφέρουν κυρίως ως προς το είδος των συστατικών που χρησιμοποιούνται. Αυτά είναι το λευκό και το πράσινο Chili con carne. Το λευκό φτιάχνεται με κρέας κοτόπουλου ή γαλοπούλας και ζωμό, λευκά φασόλια και πράσινη πιπεριά. Συχνά προστίθεται και ένα λευκό τυρί ή ξινή κρέμα.

  • Το πράσινο Chili con carne είναι ένα πικάντικο μεξικάνικο στιφάδο και συνήθως φτιάχνεται με κομμάτια χοιρινού κρέατος σε ζωμό κοτόπουλου, σκόρδο, πράσινες ντομάτες και ψητές πράσινες πιπεριές. Η πικάντικη γεύση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη χρήση διαφόρων πιπεριών.

  • Μπορείτε να διατηρήσετε το Chili con carne για μερικές μέρες στο ψυγείο κλεισμένο σε αεροστεγές δοχείο. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.