COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς να τηγανίσετε χωρίς λάδι (ή βούτυρο) και...χωρίς φριτέζα αέρος


JTeam

30 Νοεμβρίου 2022

Πώς να τηγανίσετε χωρίς λάδι (ή βούτυρο) και...χωρίς φριτέζα αέρος
pexels
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες, στους κεφτέδες και γενικά στα τηγανιτά; Κανένας. Ωστόσο το τηγάνισμα είναι ένα είδος μαγειρέματος που καλό θα ήταν να μην γίνεται συνέχεια, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας. Αλλά ευτυχώς υπάρχει λύση.

Εκτός λοιπόν από εκείνες τις τεχνολογικές λύσεις που μας επιτρέπουν να τηγανίζουμε χωρίς λάδι, όπως οι φριτέζες αέρα, υπάρχει ένα συστατικό που μας επιτρέπει να τηγανίζουμε χωρίς λάδι ή φυτικά ή ζωικά λίπη και να έχουμε υγιεινό και τραγανό τηγάνισμα. Και αυτό το συστατικό είναι η σκόνη γλυκόζης.

Μια νέα τάση στη μοριακή κουζίνα εκμεταλλεύεται τη μεγαλύτερη ικανότητα της γλυκόζης να μεταφέρει τη θερμότητα τηγανίζοντας σε λιγότερο χρόνο. Και είναι εύκολο να το δοκιμάσετε ακόμα και σε οικιακές παρασκευές.

Στην πραγματικότητα, αυτή η φυσική ζάχαρη που εξάγεται από τα σταφύλια λιώνει στους 160 βαθμούς χωρίς νερό και δεν καραμελώνει μέχρι τους 190 βαθμούς, ένα τέλειο εύρος θερμοκρασίας για ελαφρύ τηγάνισμα. Χάρη στην υψηλή θερμική αγωγιμότητα, η σκόνη γλυκόζης καθιστά δυνατή τη μείωση των χρόνων τηγανίσματος, ενώ το ιξώδες της δίνει τραγανό και αποφεύγει το φαινόμενο του «σφουγγαριού» στα τηγανητά.

Πώς να τηγανίσετε με σκόνη γλυκόζης

Το τηγάνισμα με γλυκόζη σε σκόνη είναι πολύ εύκολο. Απλά βάζουμε τη γλυκόζη σε μια κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε ανακατεύοντας απαλά και συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Μόλις φτάσει η θερμοκρασία των 160 βαθμών, η σκόνη γλυκόζης θα λιώσει τελείως, θα γίνει διαφανής: αυτή είναι η στιγμή για να προσθέσουμε τα φαγητά και να τα τηγανίσουμε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ροδίσει Μόλις είναι έτοιμο, απλά ανασηκώνουμε τα τηγανητά με μια τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά, ώστε να φύγει η περίσσεια γλυκόζης.

Συμβουλές

  • Όταν τηγανίζετε με σκόνη γλυκόζης, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε την καραμελοποίηση. Αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 190 βαθμούς, η σκόνη γλυκόζης καραμελώνεται και αρχίζει να καπνίζει. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε ότι η θερμοκρασία τηγανίσματος παραμένει πάντα μεταξύ 160 και 190 βαθμών.

  • Η σκόνη γλυκόζης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για το τηγάνισμα αλμυρών φαγητών. Στην πραγματικότητα, για να εξαλείψετε τη γλυκιά επίγευση, απλά βάλτε δύο φύλλα πράσου στο τηγάνι ή τυλίξτε τα φαγητά που θα τηγανιστούν σε φύλλα μαρουλιού, πράσου ή λάχανο.

  • Το σιρόπι γλυκόζης ή άλλα σάκχαρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τηγάνισμα τροφίμων. Στην πραγματικότητα, μόνο η σκόνη γλυκόζης χωρίς νερό επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να χαλάσει το φαγητό.

Τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε σκόνη γλυκόζης θα είναι πιο διογκωμένα από αυτά που τηγανίζονται σε λάδι ή βούτυρο:. Το φαγητό, στην πραγματικότητα, αυξάνεται σε όγκο χάρη στην εξάτμιση του νερού.

Γλυκόζη σε σκόνη: πού να την αγοράσετε

Μπορείτε να την παραγγείλετε σε ορισμένα φαρμακεία, να την αγοράσετε σε εξειδικευμένα ζαχαροπλαστεία ή διαδικτυακά και να την παραλάβετε άνετα στο σπίτι σε λίγες μέρες. Υπάρχουν μερικές πολύ καλής ποιότητας και αρκετά φθηνές επιλογές σκόνης γλυκόζης διαθέσιμες στο Amazon.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.