Η φοκάτσια (Focaccia) είναι ένα είδος επίπεδου ιταλικού ψωμιού που λατρεύεται σε όλο τον κόσμο. Με απλά υλικά, έχετε την πιο αφράτη και νόστιμη φοκάτσια ακριβώς σαν αυτή που τρώμε στην Ιταλία.
Υλικά
300 γρ αλεύρι 0
180 γρ νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 πατάτα
3 ντοματίνια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 γρ αλάτι
Δεντρολίβανο για γεύση
Πιπέρι όσο χρειάζεται
Εκτέλεση
Ενεργοποιούμε τη μαγιά διαλύοντάς τη σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά. Ξεκινάμε το ανακάτεμα με ένα πιρούνι, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό, τρεις κουταλιές της σούπας λάδι και 5 γραμμάρι αλάτι.
Όταν η ζύμη αρχίσει να παίρνει σχήμα, συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας, ζυμώνοντας γρήγορα για περίπου 5 λεπτά, χρησιμοποιώντας περισσότερο αλεύρι αν χρειαστεί. Πλάθουμε μια μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη με ένα πανί για τουλάχιστον 6 ώρες.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, την ανοίγουμε σε πάχος 1 εκ. περίπου σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ύστερα την τοποθετούμε σε ταψί διαμέτρου και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
Με ένα μαντολίνο κόβουμε σε λεπτές φέτες την πατάτα και καλύπτουμε με αυτήν την επιφάνεια της φοκάτσια. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε πάνω στη φοκάτσια. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 220°C για περίπου 20/25 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.
Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.