COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Bazlama: Η συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμάκι από την Τουρκία


JTeam

22 Μαΐου 2023

Bazlama: Η συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμάκι από την Τουρκία
www.soniaperonaci.it
Το Bazlama είναι ένα ζυμωτό ψωμί τουρκικής προέλευσης με πολύ απαλή υφή. Η συνταγή που σας προτείνουμε σήμερα περιλαμβάνει τη χρήση γιαουρτιού, το οποίο κάνει το ψωμί ακόμα πιο απαλό.

Αν θέλετε να το σερβίρετε μαζί με μια άλλη συνταγή της Μέσης Ανατολής, μπορείτε να απλώσετε χούμους ρεβιθιού στην επιφάνεια του μπαζλαμά ή να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για κεμπάπ .

Υλικά

285 γρ. χλιαρό νερό

7 γρ. αφυδατωμένη μαγιά μπύρας

12 γρ. ζάχαρη

210 γρ. γιαούρτι

30 γρ. ελαιόλαδο

12 γρ. Αλάτι

625 γρ. αλεύρι 00

15 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Στο μπολ ενός πλανητικού μίξερ με γάντζο βάζουμε το αλεύρι, την αφυδατωμένη μαγιά μπύρας και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το νερό σε μια κανάτα και διαλύουμε μέσα το αλάτι, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα στο μίξερ.

Ενεργοποιούμε το πλανητικό μίξερ και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν με το γάντζο, δηλαδή να στρίψουν γύρω του, ξεκολλώντας εντελώς από τα πλαϊνά του μπολ.

Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε το λάδι (10 γρ. τη φορά) και να το αφήσουμε να απορροφηθεί από τη ζύμη πριν προσθέσουμε κι άλλο. Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ο οποίος είναι προαιρετικός.

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αναποδογυρίζουμε στην επιφάνεια εργασίας που έχουμε αλείψει ελαφρά με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (θα βοηθήσει τη ζύμη να δουλευτεί χωρίς να κολλήσει) και σχηματίζουμε 12 μπαλίτσες των 100 γρ. περίπου η καθεμιά. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά στον σβηστό φούρνο.

Όταν περάσει η μισή ώρα απλώνουμε κάθε μπάλα σε ένα φύλλο λαδόκολλας μέχρι να έχουμε δίσκους 18 εκ. Αλείφουμε τις πίτες με λίγο λάδι και τις ψήνουμε βάζοντας τη λαδωμένη πλευρά σε ένα πολύ καυτό αντικολλητικό τηγάνι. Μαγειρεύουμε γρήγορα για περίπου 1-2 λεπτά, εν τω μεταξύ αλείφουμε και την άλλη πλευρά με λάδι.

Όταν εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες και αρχίσει να ροδίζει η κάτω πλευρά, γυρίζουμε τον μπαζλαμά και ψήνουμε από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει το ίδιο χρώμα με την πρώτη πλευρά.

Βγάζουμε τον μπαζλαμά από το τηγάνι και τον τοποθετούμε σε ένα πιάτο, τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τον κρατάμε σκεπασμένο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να ψηθούν και οι 12 πίτες, στοιβάζοντάς τες τη μία πάνω στην άλλη.

Συμβουλές

  • Μπορείτε να αποφασίσετε το πάχος των κομματιών σας ανοίγοντας τη ζύμη σε μεγαλύτερους ή μικρότερους δίσκους.

  • Κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων μαγειρέματος, διατηρείτε τη θερμοκρασία του τηγανιού υπό έλεγχο: είναι σημαντικό να είναι πάντα ζεστό.

  • Μπορείτε να διατηρήσετε το ψωμί για 3-4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου σκεπάζοντάς το με ένα πανί ή κλείνοντάς το σε αεροστεγές δοχείο. Πριν το αλείψετε με λάδι, μπορείτε να το καταψύξετε και να το διατηρήσετε για περίπου 2 μήνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.