COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πεπόνι: Πώς να χρησιμοποιήσεις τους σπόρους και τις φλούδες στην κουζίνα


JTeam

28 Ιουλίου 2023

Πεπόνι: Πώς να χρησιμοποιήσεις τους σπόρους και τις φλούδες στην κουζίνα
pexels
Το πεπόνι είναι σίγουρα ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα λόγω της γλυκύτητας και της δροσιστικής του δύναμης.

Ας δούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τους σπόρους και τις φλούδες του πεπονιού που συνήθως καταλήγουν πάντα στον κουβά των οργανικών απορριμμάτων. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο πετάμε μερικά καλά μέρη που, κατά λάθος, έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε σκουπίδια. Δείτε λοιπόν πώς θα μετατρέψετε τους σπόρους σε νόστιμα σνακ και τις φλούδες σε ένα δροσιστικό αφέψημα.

Οι σπόροι πεπονιού, γνωστοί στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή εδώ και αιώνες για τα θρεπτικά τους οφέλη, είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: 100 γραμμάρια σπόρων περιέχουν 21 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ας δούμε λοιπόν πώς να τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα.

Smoothie με σπόρους πεπονιού : Αφαιρέστε τους σπόρους από το πεπόνι και ρίξτε τους στο μπλέντερ. Προσθέστε περίπου 400 ml νερό ή μερικά παγάκια. Ανακατεύουμε στη μέγιστη ισχύ και προσθέτουμε μια παγωμένη μπανάνα ή φράουλες για γεύση.

Ψημένοι σπόροι πεπονιού : Παίρνουμε τους σπόρους ενός πεπονιού, τους βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό. Ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί, τους ρίχνουμε σε ένα μπολ με ελαιόλαδο, αλάτι και μπαχαρικά κατά βούληση όπως πάπρικα, κύμινο ή κουρκουμά. Αδειάζουμε τους σπόρους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 °C για 10 λεπτά στον φούρνο, ελέγχοντας συχνά να μην καούν. Μπορούμε να τους απολαύσουμε απλά ως σνακ ή να τους χρησιμοποιήσουμε για να εμπλουτίσουμε σούπες, σάντουιτς, μαγειρευτά και κάρυ.

Jenny.Gr
pexels

Λικέρ με φλούδες πεπονιού : Μπορεί να σερβιριστεί παγωμένο ως χωνευτικό μετά τα γεύματα. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο τη φλούδα ενός πεπονιού. Πλένουμε 350 γραμμάρια φλούδας στο νερό, την κόβουμε, τη βάζουμε σε ένα βάζο και την καλύπτουμε εντελώς με 400 ml αλοόλ. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο σκοτάδι για 10-15 μέρες.

Μόλις περάσει ο χρόνος ετοιμάζουμε το σιρόπι με 250 ml νερό και 200 ​​γρ ζάχαρη, βράζοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το ρίχνουμε στο βάζο με τις φλούδες και το αλκοόλ. Κλείνουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 μέρες. Φιλτράρουμε τα πάντα, αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα συνταγή για να φτιάξετε είναι το αφέψημα με φλούδες πεπονιού: Βάλτε ένα λίτρο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τις φλούδες ενός καλά πλυμένου πεπονιού και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει και φιλτράρετε με ένα σουρωτήρι. Βάλτε το αφέψημα στο ψυγείο και μπορείτε να το πιείτε, με πάγο και φύλλα μέντας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.