COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Το πιο νόστιμο κους κους με λαχανικά και κοτόπουλο


JTeam

25 Αυγούστου 2023

Το πιο νόστιμο κους κους με λαχανικά και κοτόπουλο
www.lennesimoblogdicucina.com
Το κουσκούς με κοτόπουλο και λαχανικά είναι το πιάτο για εσάς αν ψάχνετε για μια φρέσκια και γρήγορη συνταγή.

Η εκδοχή του κους κους με κοτόπουλο και λαχανικά που προτείνω σήμερα είναι κατάλληλη για όλες τις εποχές του χρόνου και μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ως πρώτο πιάτο ή κρύο σε σαλάτα ή ως σνακ για να το πάρετε στο γραφείο.

Το κους κους, που ονομάζεται επίσης κουσκούς, είναι ένα φαγητό που προέρχεται από το Μαγκρέμπ στη Βόρεια Αφρική, αλλά έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για αχνισμένους κόκκους από σιμιγδάλι σιταριού, με διάμετρο περίπου ένα χιλιοστό.

Συνήθως το κους κους συνοδεύεται από λαχανικά, όπως πιπεριές, ντομάτες και καρότα και από όσπρια, κρέας (όπως κοτόπουλο και αρνί) ή ψάρι και ένα πολύ έντονο μείγμα μπαχαρικών, μερικές φορές πικάντικο.

Στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία και την Αλγερία, το κους κους παρασκευάζεται με αρνί ή κοτόπουλο, μαγειρεμένο σε περισσότερο ή λιγότερο πικάντικο ζωμό και σερβίρεται με λαχανικά όπως καρότα και γογγύλια. Σε ορισμένες περιοχές της Λιβύης ο τυπικός συνδυασμός είναι με ψάρια και καλαμάρια.

Επιλέξαμε να ετοιμάσουμε αυτό το κους κους με λαχανικά και κοτόπουλο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γαλοπούλα ή λευκό ψάρι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Jenny.Gr
www.lennesimoblogdicucina.com

Υλικά

100 γρ. κους κους

200 ml ζωμό λαχανικών

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για το καρύκευμα

250 γρ κοτόπουλο (στήθος)

1 πιπεριά

3 μικρές ντομάτες

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

Βασιλικός

1 κουταλιά της σούπας μπαχαρικά για γεύση

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά, κόβοντας τα σε κυβάκια τα καρότα, καθώς και την πιπεριά και τα ντοματίνια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σπάμε το σκόρδο. Ύστερα βάζουμε στο τηγάνι κουταλιά λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μετά προσθέτουμε λίγο ζωμό, χαμηλώνουνε τη φωτιά και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.

Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά τα βγάζουμε από το τηγάνι κρατώντας τα στην άκρη και, χωρίς νατο καθαρίσουμε, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά της σούπας λάδι και μαγειρεύουμε το στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές λωρίδες. Προσθέτουμε λίγο ζωμό και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το κους κους. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το κους κους, το αλάτι, το λάδι και τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών (περίπου 150 ml) που βράζει. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει απορροφώντας τελείως τον ζωμό. Συνήθως αυτό θα διαρκέσει 5 λεπτά.

Στη συνέχεια βάζουμε το κους κους σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά για να κρυώσει και προσθέτουμε όλα τα υλικά και το ζεσταίνουμε με λίγο λάδι. Σερβίρουμε το κους κους ζεστό με μερικά φύλλα βασιλικού, αλλά είναι και νόστιμο κρύο.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.