COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Pinsa: Μια διαφορετική εκδοχή της πίτσας που έχει τις ρίζες της στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2023

Pinsa: Μια διαφορετική εκδοχή της πίτσας που έχει τις ρίζες της στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
unsplash
Η pinsa romana είναι τραγανή και αφράτη ταυτόχρονα, με νόστιμες ατέλειες.

Η pinsa romana μοιάζει αρκετά με την πίτσα που έχουμε συνηθίσει με κάποιες όμως μικρές διαφορές τόσο στην παρασκευή όσο και στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Η προέλευση της pinsa χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ρώμης όπου χρησιμοποιούσαν αλεύρι σίτου και νερό και μαγειρεύανε σε καυτή πέτρα. Με το πέρασμα των αιώνων η συνταγή για την pinsa βελτιώθηκε, μέχρι να φτάσει στην τρέχουσα έκδοση.

Η ιδιαιτερότητα της pinsa romana έγκειται στην επεξεργασία της, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενός μείγματος τριών διαφορετικών αλεύρων. Επιπλέον, η ποσότητα του νερού είναι μεγαλύτερη ενώ η μαγιά είναι μικρότερη από ό,τι σε μια κλασική πίτσα.

Αυτός ο συνδυασμός των στοιχείων δίνει στην pinsa μια μοναδική γεύση και μια πιο απαλή, ελαφρύτερη υφή από την παραδοσιακή πίτσα. Επιπλέον, η pinsa αφήνεται να φουσκώσει για περισσότερο χρόνο, έως και 72 ώρες , γεγονός που την κάνει ακόμα πιο εύπεπτη και νόστιμη.

Σήμερα η pinsa έχει γίνει σύμβολο της γαστρονομικής παράδοσης της Ρώμης, αλλά είναι ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο. Εδώ είναι η συνταγή για την προετοιμασία μιας νόστιμης pinsa romana με ντομάτα, μοτσαρέλα, γαύρο και βασιλικό.

Jenny.Gr
www.ricettealvolo.it

Υλικά

660 γρ αλεύρι 0

30 γρ αλεύρι ρυζιού

30 γρ αλεύρι σόγιας

500 ml νερό

10 γρ ελαιόλαδο

3 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας

200 γρ. βουβαλίσια μοτσαρέλα

200 γρ ντομάτες καθαρισμένες

15 γρ. αλάτι

3 ήδη καθαρισμένα φιλέτα γαύρου

Φύλλα βασιλικού για γεύση για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά μπύρας με χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.

Ρίχνουμε και τα 3 αλεύρια και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και νερού και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και απαλό μείγμα. Σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 24 ώρες.

Μόλις περάσει ο πρώτος χρόνος ζύμωσης, περνάμε στη δεύτερη φάση του φουσκώματος. Μεταφέρουμε τη ζύμη που έχουμε προζυμώσει σε αλευρωμένο ταψί. Τη χωρίζουμε σε 4 καρβέλια, τα σκεπάζουμε με ένα πανί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλες 3 ώρες.

Στη συνέχεια απλώνουμε και ενώνουμε με τα χέρια μας τα καρβέλια στο ταψί που έχουμε επιλέξει για το μαγείρεμα, αλειμμένο με λάδι. Για την pinsa χρησιμοποιούμε μόνο τα δάχτυλά μας για να ανοίξουμε τη ζύμη, όχι τον πλάστη.

Κόβουμε τις καθαρισμένες ντομάτες σε κύβους και ψιλοκόβουμε τα φιλέτα γαύρου και τη μοτσαρέλα. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τις ς ντομάτες στην επιφάνεια της ζύμης και μετά κάνουμε το ίδιο με τη μοτσαρέλα και τις αντσούγιες. Ρίχνουμε λάδι και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η pinsa. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή, γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού.

Καλή απόλαυση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.