COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς να αποθηκεύσεις τα λεμόνια για να τα διατηρήσεις ζουμερά


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2024

Πώς να αποθηκεύσεις τα λεμόνια για να τα διατηρήσεις ζουμερά
unsplash
Πώς να διατηρήσετε τα λεμόνια ζουμερά;

Φρέσκα, ζουμερά και αρωματικά, τα λεμόνια χρησιμοποιούνται ευρέως στην κουζίνα τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνης C και B και έχουν αντισηπτικές ιδιότητες. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε ολόκληρα, με ή χωρίς φλούδα, για να εκμεταλλευτούμε κάθε μέρος τους, διατηρώντας παράλληλα τη γεύση και το άρωμά τους.

Πώς να αποθηκεύσετε ολόκληρα λεμόνια

Αν έχουμε πολλά λεμόνια διαθέσιμα και δεν έχουμε την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε μέσα σε μια εβδομάδα για να φτιάξουμε μια νόστιμη, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε ολόκληρα.

Μια απλή τεχνική για τη συντήρηση των λεμονιών περιλαμβάνει τη χρήση αλατιού. Τα λεμόνια πρέπει να βυθιστούν σε κρύο νερό όλη τη νύχτα και στη συνέχεια να στεγνώσουν και να κοπούν σε σταυρό, χωρίς να τα χωρίσετε σε τέσσερα τμήματα. Τα τρίβουμε και τα γεμίζουμε με χοντρό αλάτι, τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένο αεροστεγές γυάλινο βάζο και τα σκεπάζουμε με χοντρό αλάτι. Κλείστε το βάζο πιέζοντας καλά και φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά από ένα μήνα θα είναι έτοιμα να αρωματίσουν πιάτα με κρέας και ψάρι, σάλτσες όπως χούμους , μαγειρευτά και σαλάτες.

Εναλλακτικά μπορούμε να τα καταψύξουμε ολόκληρα σε σακούλες τροφίμων για 3-4 μήνες. Όταν τα χρειαστούμε, αρκεί να τα βυθίσουμε σε κρύο νερό για λίγα λεπτά. Η συνοχή θα είναι λίγο μαλακή και θα είναι δύσκολο να τεμαχιστούν: για αυτό το λόγο είναι καλύτερα να τα στύψετε.

Πώς να αποθηκεύσετε τα λεμόνια χωρίς τη φλούδα

Η φλούδα του λεμονιού είναι συχνά το πιο αρωματικό μέρος που χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε επιδόρπια, σαλάτες εποχής, σάλτσες και πιάτα με ψάρι. Τι να κάνετε όμως ένα έχετε ένα λεμόνι χωρίς φλούδα αλλά με πολύ ζουμερό πολτό; Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες ή κομμάτια και να τα καταψύξετε σε σακούλες τροφίμων. Εναλλακτικά μπορείτε να τα στύψετε και να παγώσετε τον χυμό στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε τον πολτό ή τον χυμό του λεμονιού για 2-3 μήνες το πολύ.

Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες για να τα τοποθετήσουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο, εναλλάσσοντας τις φέτες με μπόλικη ζάχαρη. Τα ζαχαρωμένα λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από 15 ημέρες και μπορούν να αποθηκευτούν για 6 μήνες σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μόλις ανοιχτεί, το βάζο πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο όπου μπορεί να παραμείνει για ένα μήνα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αποθηκεύσετε τα λεμόνια το χειμώνα

Για να διατηρηθούν τα λεμόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η εσωτερική υγρασία των εσπεριδοειδών. Το χειμώνα, αν έχουμε μεγάλη ποσότητα εσπεριδοειδών, μπορούμε να τα φυλάξουμε για 3 μήνες στο ψυγείο σε ένα μπολ γεμάτο νερό .

Εναλλακτικά μπορούμε να τυλίξουμε κάθε λεμόνι ξεχωριστά σε μεμβράνη και μετά να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο στο συρτάρι λαχανικών για περίπου τρεις εβδομάδες. Για να τα διατηρήσουμε καλύτερα μπορούμε να ετοιμάσουμε μια νόστιμη μαρμελάδα λεμόνι .

Πώς να αποθηκεύσετε τα λεμόνια εκτός ψυγείου

Η αποθήκευση των λεμονιών σε θερμοκρασία δωματίου είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί διατηρούν τη ζουμερή τους υφή. Αναζητούμε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος για να αποθηκεύσουμε τα λεμόνια, μακριά από πηγές θερμότητας και άμεσο φως. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται για 7-10 ημέρες. Το καλοκαίρι όμως αποφεύγουμε να τα φυλάμε εκτός ψυγείου γιατί μπορεί να μουχλιάσουν ή να στεγνώσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.