COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Σπιτική πίτσα με πατάτες και μπέικον


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2024

Σπιτική πίτσα με πατάτες και μπέικον
pexels
Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή με λίγα υλικά που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σας.

Η πιο ακραία εκδοχή της πίτσας με πατάτες είναι αυτή που περιέχει τηγανητές πατάτες και δημιουργήθηκε πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές 90 από τους Ναπολιτάνους σεφ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της αλυσίδας McDonald's στην Ιταλία. Έτσι, η πίτσα με λευκή βάση και πατάτες (και συχνά επίσης μπέικον) έγινε σχεδόν ένα σύμβολο για παιδιά και όχι μόνο.

Υλικά

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι

180 γρ. νερό

10 γρ. ελαιόλαδο

7 γρ αλάτι

7 γρ. μαγιά μπύρας

Για τη σάλτσα

200 γρ. σάλτσα ντομάτας

20 γρ. κρεμμύδι

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Για τη γέμιση

150 γρ. καπνιστή πρόβολα

200 γρ. πατάτες

35 γρ. μπέικον

Αποξηραμένο δεντρολίβανο

Αλάτι

Jenny.Gr
https://www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο, ανάβουμε τη μηχανή και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά και προσθέσαμε το λάδι. Όταν η ζύμη αρχίσει να δένει, δηλαδή να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο του μίξερ και ξεκολλάει από τις άκρες του μπολ, προσθέτουμε το αλάτι.

Αφήνουμε να ζυμωθεί και μετά βάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι, την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μπολ αλειμμένο με λάδι και καλυμμένο με μεμβράνη και την αφήνουμε στον κλειστό φούρνο για δύο ώρες.

Για τη σάλτσα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαραθεί, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλατίζουμε, μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά την αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (περίπου 2 χιλ.). Ύστερα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 1 λεπτό και μετά τις στραγγίζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν καλά. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε λίγο λάδι, μια πρέζα αλάτι και λίγο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, αλείφοντάς τα για να πάνε παντού. Κόβουμε το μπέικον σε φέτες.

Σύνθεση

Βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο, την απλώνουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας αφήνοντας 1 εκ. ελεύθερο κατά μήκος της άκρης. Στη συνέχεια, καλύπτουμε τη σάλτσα με το τυρί πρόβολα κομμένο και από πάνω απλώνουμε τις φέτες πατάτας, το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και από πάνω το μπέικον.

Ψήνουμε την πίτσα στο φούρνο στους 220 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά, στη συνέχεια τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και τη σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.