COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα φτιάχνουμε Croque madame, την «τραγανή κυρία» των Γάλλων


JTeam

21 Φεβρουαρίου 2024

Σήμερα φτιάχνουμε Croque madame, την «τραγανή κυρία» των Γάλλων
unsplash
Croque madame: Η θηλυκή εκδοχή του Croque Monsieur

Το croque madame είναι ένα νόστιμο γαλλικό πιάτο που συνδυάζει την απλότητα και τη γεύση σε μια ακαταμάχητη δημιουργία. Αυτό το γκουρμέ σάντουιτς αποτελείται από φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με βούτυρο, μια γενναιόδωρη στρώση λιωμένης γραβιέρας και μια στρώση μαγειρεμένου ζαμπόν υψηλής ποιότητας. Όλα αυτά συμπληρώνονται από ένα τηγανητό αυγό πάνω από το σάντουιτς, δημιουργώντας έτσι έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων και υφών.

Το croque madame είναι ένα πιάτο που ενσαρκώνει την κομψότητα και την απλότητα της γαλλικής κουζίνας. Ο συνδυασμός τραγανότητας και γεύσης το καθιστά ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα ή ένα χαλαρό δείπνο.

Υλικά

4 φέτες άσπρο ψωμί

40 γρ. λιωμένο βούτυρο

40 γρ. γραβιέρα τριμμένη

2 φέτες ζαμπόν

2 αυγά

Αλάτι

Για τη μπεσαμέλ

1 κ. σούπας βούτυρο

1 κ. σούπας αλεύρι

250 ml γάλα

Τριμμένη παρμεζάνα

1 αυγό

Jenny.Gr
pexels

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη μπεσαμέλ: Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύοντας συνεχώς μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε, το αυγό χτυπημένο και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Αλείφουμε τις 4 φέτες ψωμιού με λιωμένο βούτυρο και τοποθετήστε μια φέτα ζαμπόν σε καθεμία από αυτές. Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα πάνω στο ζαμπόν και σκεπάζουμε με άλλη μια φέτα ψωμί.

Λιώνουμε 40 γραμμάρια βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάζουμε τα δύο σάντουιτς σε αυτό, ροδίζοντας τα και από τις δύο πλευρές σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ροδίσουν τα σάντουιτς και από τις δύο πλευρές, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και περνάμε λίγη μπεσαμέλ στην επιφάνεια τους. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα καλά η επιφάνεια με τη μπεσαμέλ. Τέλος τα βάζουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος, τοποθετώντας σε καθένα από ένα τηγανητό αυγό.

Το croque madame είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.