COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς θα καταλάβεις εάν μια παπάγια είναι ώριμη


JTeam

23 Μαΐου 2024

Πώς θα καταλάβεις εάν μια παπάγια είναι ώριμη
unsplash
Κάθε λάτρης της παπάγιας θα σας πει ότι το κλειδί για να  απολαύσετε αυτή τη γλυκιά και κρεμώδη σάρκα της είναι να τη βρείτε σε πλήρη ωριμότητα. Διαβάστε παρακάτω πώς να το κάνετε αυτό, καθώς και πώς να τα προετοιμάσετε και να αποθηκεύσετε την παπάγια ώστε να παραμείνει ώριμη και φρέσκα.

Η παπάγια χωρίζεται σε δύο γενικές κατηγορίες: Τις μεγάλες μεξικανικές και τις μικρές της Χαβάης. Οι μεξικανικές ποικιλίες (μερικές φορές ονομάζονται Καραϊβικής) μοιάζουν με επιμήκη πεπόνια και μπορούν να φτάσουν έως και 10 κιλά. Η παπάγια της Χαβάης έχει σχήμα οβάλ και μικρού μεγέθους, με βάρος μόλις 1 κιλό.

Και οι δύο τύποι έχουν λεπτό δέρμα και απαλή, ζουμερή, αρωματική σάρκα, αν και οι μεξικανικές ποικιλίες παπάγιας τείνουν να είναι πιο μοσχομυριστές και λιγότερο γλυκές από αυτές της Χαβάη. Όμως και οι δύο περιέχουν παπαΐνη, ένα ένζυμο που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει την πέψη.

Πώς θα καταλάβετε εάν μια παπάγια είναι ώριμη

Λοιπόν, πώς ξέρετε πότε μια παπάγια είναι ώριμη και έτοιμη για κατανάλωση; Ελέγξτε το δέρμα. Καθώς η παπάγια ωριμάζει, το χρώμα του δέρματός της γίνεται από πράσινο σε έντονο κίτρινο (για τις ποικιλίες της Χαβάης) ή σε πορτοκαλοχρυσό (για τις μεξικάνικες ποικιλίες). Η φλούδα πρέπει επίσης να είναι λίγο μαλακιά όταν πιέζετε απαλά το φρούτο, και να αναδίδει ένα γλυκό, αρωματικό άρωμα.

Η παπάγια είναι διαθέσιμη όλο τον χρόνο, αλλά αυτή που καλλιεργείται στην Αμερική βγαίνει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Πάντα να ψάχνετε για παπάγια χωρίς μαλακά σημεία ή μώλωπες. Πέρα από αυτό, το τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε μια παπάγια εξαρτάται από το πότε θα την καταναλώσετε.

Jenny.Gr
pexels

Για άμεση χρήση, επιλέξτε μια παπάγια που να είναι κυρίως ή εξ ολοκλήρου κίτρινη ή χρυσαφί. Διαφορετικά, επιλέξτε μια που να έχει τουλάχιστον μια κιτρινωπή απόχρωση στη βάση. Αποφύγετε κάθε φρούτο που έχει μαύρες κηλίδες, ακόμα κι αν φαίνεται ώριμο. Γιατί μπορεί να υποδηλώνουν προσβολή από μούχλα και επίσης συχνά σημαίνει ότι ο καρπός δεν θα αναπτυχθεί ή δεν θα ωριμάσει ποτέ σωστά.

Η πλήρως ώριμη παπάγια πρέπει να πάει κατευθείαν στο ψυγείο για να διατηρήσει τη ζουμερή γεύση της. Η ακόμα πράσινη παπάγια πρέπει να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσει και να κιτρινίσει.

Μια άλλη επιλογή είναι η φρέσκια κομμένη παπάγια από το ψυγείο. Τα προκομμένα κομμάτια παπάγιας θα πρέπει να είναι λαμπερά και σφιχτά με ελάχιστο έως καθόλου υγρό στο κάτω μέρος της συσκευασίας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ημερομηνία της συσκευασίας για να μάθετε πότε συσκευάστηκαν τα φρούτα.

Πώς να κόψετε την παπάγια

Εάν ξέρετε πώς να κόβετε ένα πεπόνι, τότε γνωρίζετε ήδη πώς να κόψετε μια παπάγια. Εδώ είναι τα βασικά βήματα.

  • Ξεπλύνετε ή σκουπίστε την παπάγια, για να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη ή βρωμιά.
  • Κόψτε την παπάγια στη μέση κατά μήκος, στη συνέχεια ξύστε τους μαύρους σπόρους από την κοιλότητα του φρούτου. (Οι σπόροι είναι βρώσιμοι και έχουν πιπεράτη γεύση.)
  • Βγάλτε τη σάρκα με ένα κουτάλι και απολαύστε την

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.