COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ντομάτες γεμιστές: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό


JTeam

19 Ιουνίου 2024

Ντομάτες γεμιστές: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό
www.soniaperonaci.it
Σήμερα σας προτείνουμε το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο : Ντομάτες γεμιστές

Η ντομάτα είναι το βασιλικό φρούτο-λαχανικό του καλοκαιριού, νόστιμη από μόνη της (για παράδειγμα σε μορφή μαρμελάδας ή στην εκδοχή confit ), αλλά ικανή να δώσει χρώμα και να εμπλουτίσει κάθε πιάτο με τη γλυκιά και όξινη γεύση της....από τις κλασικές σαλάτες μέχρι τα ζυμαρικά, τις αλμυρές πίτες και ακόμη και την ομελέτα.

Έτσι λοιπόν σήμερα σας προτείνουμε το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο : Ντομάτες γεμιστές. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.

Υλικά

6 ντομάτες

120 γρ. ρύζι

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Φφύλλα βασιλικού

40 γρ. κρεμμύδι

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ζωμό λαχανικών

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε τις ντομάτες γεμιστές, ξεκινάμε πλένοντας τις και στεγνώνοντας τις. Κόβουμε το καπάκι: μην αφαιρέσετε το στέλεχος, γιατί στο τέλος θα τα χρειαστείτε ως ωραίο «καπάκι».

Αδειάζουμε τώρα τη σάρκα από τις ντομάτες με ένα κουτάλι και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Μόλις αδειάσουν καλά οι ντομάτες, ρίχνουμε μέσα μια πρέζα αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη ανάποδα για να χάσουν λίγο από το νερό τους.

Χτυπάμε τη σάρκα της ντομάτας με ένα μπλέντερ και την αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι για δέκα λεπτά μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Όταν γίνει διάφανο και τρυφερό, προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας.

Τώρα προσθέτουμε λίγο λίγο τη σάρκα της ντομάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα του ρυζιού για 16-17 λεπτά. Όταν εξατμιστούν τα υγρά, αν χρειαστεί συνεχίζουμε το μαγείρεμα με τον ζεστό ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε και τελειώνουμε το μαγείρεμα, παίρνοντας ένα κρεμώδες αλλά στεγνό ρύζι.

Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και προσθέτουμε τον μισό στο ρύζι και σβήνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Το ρύζι είναι έτοιμο.

Σύνθεση

Ρίχνουμε στο εσωτερικό των αδειασμένων ντοματών λίγο ελαιόλαδο, στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο βασιλικό σε καθεμία και γεμίζουμε κάθε ντομάτα με το ρίζυ, φροντίζοντας να είναι αρκετά γενναιόδωρο μέχρι τις άκρες.

Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα ταψί, δίπλα δίπλα για να μην αναποδογυρίσουν και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, ενώ βάζουμε τα καπάκια σε άλλο ταψί (πασπαλισμένα με μια σταγόνα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) στο ράφι κάτω από τις ντομάτες.

Μετά από 20 λεπτά, αφαιρέστε τα καπάκια από τον φούρνο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Όταν οι ντομάτες ροδίσουν στην επιφάνεια, τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις κλείνουμε με τα καπάκια και τις σερβίρουμε αφού ξεκουραστούν για 5 λεπτά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.