COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Tα 5 πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα σου


JTeam

2 Αυγούστου 2024

Tα 5 πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα σου
pexels
Προτείνουμε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιάσε ό,τι μένει στον νεροχύτη της κουζίνας σας, τα σφουγγάρια και τις πετσέτες πιάτων.

Τι θα βρείτε; Πολλά μικρόβια - τολμούμε να πούμε, περισσότερα από αυτά που υπάρχουν στη λεκάνη της τουαλέτας σας. Γι αυτό και σήμερα θα σας αποκαλύψουμε τα 5 πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα σας—όχι για να σας τρομάξουμε, αλλά για να αρχίσετε να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στα σωστά σημεία του σπιτιού σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τον κίνδυνο να κολλήσετε μια τροφιμογενή ασθένεια κάθε φορά που μαγειρεύετε και, ελπίζουμε, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

5 εξαιρετικά βρώμικα είδη κουζίνας

Τα 5 πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα είναι (χωρίς σειρά): ο νεροχύτης της κουζίνας, τα σφουγγάρια κουζίνας , οι πετσέτες για τα πιάτα ή το στεγνωτήριο, οι σανίδες κοπής και το ψυγείο (και τα χερούλια της πόρτας). Αυτές είναι όλες οι περιοχές που αγγίζουν πολλούς χώρους ή αγγίζονται από ανθρώπους και δεν καθαρίζονται όσο συχνά θα έπρεπε.

Για αρχή, τα σφουγγάρια, οι πετσέτες πιάτων και οι σανίδες κοπής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε βακτήρια από τα τρόφιμα. Επίσης εάν δεν καθαριστούν κατάλληλα, προσφέρουν το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση και ανάπτυξη βακτηρίων, ειδικά όταν τα χρησιμοποιείτε πολύ

Τα ψυγεία και τα χερούλια τους χρησιμοποιούνται επίσης πολύ συχνά, γεγονός που τα καθιστά πιο επιρρεπή στη μόλυνση. Τα καλά νέα; Δεν είναι τόσο υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά τα αντικείμενα έχουν λίγο χαμηλότερο κίνδυνο επειδή πιθανώς δεν έχουν πολλή υγρασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι περιοχές όπου μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια.

Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα πράγματα που είναι ευαίσθητα στα βακτήρια. Μικρόβια και βακτήρια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν από ένα από αυτά τα αντικείμενα σε μια άλλη περιοχή της κουζίνας σας, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των τραπεζιών και άλλων σκευών. Πιθανώς να μην συνειδητοποιείτε πόσο συχνά αγγίζετε μερικά από αυτά τα αντικείμενα όταν βρίσκεστε στην κουζίνα, είτε μαγειρεύετε είτε όχι, καθιστώντας εύκολη τη μεταφορά των βακτηρίων.

Το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα σας

Από τα πέντε κορυφαία πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα, τα σφουγγάρια είναι αναμφίβολα το νούμερο ένα στη λίστα. Παραμένουν υγρά και πιθανότατα θα έχουν και μερικά σωματίδια τροφής πάνω τους, κάτι που επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Είναι μάλλον ειρωνικό; Αυτό που χρησιμοποιείτε συνήθως για να καθαρίσετε πιάτα, κατσαρόλες και τηγάνια μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Χρησιμοποιείτε αυτό το σφουγγάρι για να καθαρίσετε και αν δεν είστε προσεκτικοί, είναι εύκολο να μολύνετε την κουζίνα σας. Επιπλέον, όσο περισσότερο καιρό κρατάτε ένα σφουγγάρι, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να αυξηθούν τα επίπεδα των βακτηρίων.

Jenny.Gr
pexels

4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης

Απολυμαίνετε συχνά τον χώρο

Παρόλο που τα βακτήρια και τα μικρόβια υπάρχουν παντού γύρω μας, η συχνή υγιεινή είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών στο χαμηλότερο επίπεδο. Καλό είναι να καθαρίζετε και αντικαθιστάτε συχνά πράγματα όπως σφουγγάρια και πετσέτες πιάτων.

Να προσέχετε τι αγγίζετε

Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, είναι σημαντικό να προσέχετε τι αγγίζετε στην κουζίνα. Ένα μεγάλο μέρος της ασφάλειας των τροφίμων είναι να σκέφτεστε τι κάνετε ενώ βρίσκεστε στην κουζίνα. Πόσο συχνά χειρίζεστε τρόφιμα και μετά αγγίζετε άλλες επιφάνειες;

Να έχετε τα εργαλεία καθαρισμού σας πρόχειρα

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασταυρούμενη μόλυνση. Και για να το πετύχετε πρέπει να έχετε κοντά σας τα καθαριστικά. Όταν πρέπει να τα σταματήσετε ή να τα αναζητήσετε, είναι απόδειξη ότι δεν τα χρησιμοποιείτε αρκετά.

Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση

Όταν μαγειρεύετε είναι απαραίτητο να διατηρείτε τον χώρο όσο το δυνατόν καθαρότερο. Με άλλα λόγια, όταν χειρίζεστε διαφορετικά τρόφιμα και μαγειρικά σκεύη, βεβαιωθείτε ότι πλένετε συχνά τα χέρια σας και τις επιφάνειες.

Η ίδια ιδέα ισχύει και για τη μαγειρική. Αν ξεχάσετε ή χρειάζεστε κάτι ενώ είστε στην κουζίνα σας, είναι εύκολο να ανοίξετε μια πόρτα ή ένα ντουλάπι και να μην σκεφτείτε να καθαρίσετε τα χέρια σας.

Ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: Ξεφορτωθείτε τα βρώμικα σφουγγάρια σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.